in , ,

Руски магнат: Оцелях след левкемия, но Кремъл може да ме убие

54-годишният руски бизнесмен Олег Тинков, основател на едноименната руска банка, говори с The New York Times по телефона в неделя, от място, което не разкрива, в първото си интервю, след като руският президент Владимир Путин нахлу в Украйна. Тинков твърди, че е наел телохранители, след като приятели с връзки в руските служби за сигурност го предупредили, че трябва да се страхува за живота си. Магнатът се пошегува, че въпреки че е оцелял от левкемия, може би „Кремъл ще го убие“.
Това е първата поява, макар и непряка, след като в своя публикация в Instagram Тинков остро разкритикува действията на руските власти в Украйна.

В интервюто Тинков твърди, че ден след поста му на 19 април администрацията на руския президент Владимир Путин се е свързала с ръководството на банката и е заплашила да я национализира, ако Тинков не прекъсне връзките си с нея.

Миналата седмица 35% от TCS Group Holding, структурата-майка на руската Tinkoff Group, бяха закупени от семейството на Олег Тинков от фонда Interros Group на Владимир Потанин, който е близък до Кремъл. Банката на Русия одобри сделката, но нейните параметри не бяха оповестени. А самият Потанин е един от най-влиятелните олигарси в Русия. През миналата година той беше втората най-богата личност в Украйна със състояние, оценявано на 27 милиарда долара, според сп. „Форбс“.

Тинков определи сделката като „отчаяна продажба, продажба с отстъпка“, наложена му от Кремъл. „Не можех да обсъждам цената. Това е заложническа държава – приемаш това, което ти предлагат, без да преговаряш“, казва той пред NYT.

В същото време Тинков заяви, че е благодарен на Потанин, че му е позволил да получи поне някакви пари от продажбата на своя дял.

Той не разкрива цената, но казва, че е продал дела си за 3% от истинската му стойност. „Принудиха ме да го продам заради изявленията ми. Продадох го за жълти стотинки“, заяви Олег Тинков.

„Разбрах, че Русия като държава вече не съществува“, каза той, прогнозирайки, че Путин ще остане на власт дълго време. „Вярвах, че режимът на Путин е лош, но, разбира се, нямах представа, че ще придобие такъв катастрофален мащаб“, добави бизнесменът.

Самият Тинков е обект на британски санкции, наложени заради руската офанзива в Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Лондон

Лондон: Руски пехотни подразделения се оказаха неефективни в Украйна

Боян

ВСС увърта за отказа си български представители да разследват руските престъпления в Украйна