in ,

Русия строи завод за дънни платки на стойност 2 милиарда рубли

Стана известно, че правителството на Татарстан възнамерява да инвестира 2 млрд. рубли в изграждането на нов завод за производство на дънни платки. Очаква се в първоначалния етап предприятието да произвежда 300 хил. продукта годишно. Тази информация бе съобщена от CNews, като се позова на думите на Айрат Хайрулин, ръководител на Министерството на науката и технологиите на Република Татарстан.

Според официалната информация, новият завод ще бъде разположен на площ от 200 хил. кв.м в специалната икономическа зона в Лаишевския район на Инополис, който в момента се изгражда край Казан. Очаква се в бъдеще заводът да може да произвежда до 1 милион дънни платки годишно. Отбелязва се, че проектът вече е бил обсъден с президента на Татарстан Рустам Минниханов и сега е на етап избор на парцел и проектиране на завода.

Проектът за изграждане на завода за дънни платки е разработен съвместно с International Computers Limited, руска ИТ компания със седалище в Казан. На уебсайта на ICL се посочва, че компанията се занимава с компютърни разработки, консултации, разработване на приложения, както и с предоставяне на услуги за виртуализация и изчисления в облак. Компанията е създадена през 1991 г. като съвместно предприятие между Казанската производствена асоциация за компютърни системи и британската International Computers Limited.

Сред съществуващите местни производители на дънни платки източникът откроява Rikor, компания от Нижни Новгород, чиято основна дейност е производството на сървърни платки, базирани на процесори Intel. Производствената база на Rikor е заводът за радиоустройства в Арзамас, където се произвеждат всички компоненти за компютрите на компанията. Освен това Rikor разработва продукти, като използва местни преработватели от Байкал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

лазер

Русия използва лазерно оръжие в Украйна

полиция

Спецакция на ГДБОП в София, има задържани