in ,

Русия: ЕС да се откаже от неоколониалното поведение към Западните Балкани

Русия призовава ЕС да се откаже от неоколониалния начин на поведение и да следва уважителен и равноправен подход към страни от региона на Западните Балкани. Това заяви днес на брифинг заместник-говорителят на руското външно министерство Алексей Зайцев, цитиран от ТАСС.

Той обърна внимание на изявлението на германския канцлер Олаф Шолц на съвместна пресконференция в Берлин тази седмица с косовския премиер Албин Курти, в което Шорц изтъкна, че „Западните Балкани принадлежат на Европа“ и трябва да се присъединят към ЕС в бъдеще.

Подобни необвързващи изявления от страна на ЕС имат за цел да окуражат страните от Западните Балкани, в които нараства разочарованието от продължителната безизходица в процеса на присъединяване към ЕС, отбеляза Зайцев.

По думите му Германия, както и на други страни от ЕС, са забравили уроците по история и продължават да възприемат Западните Балкани като сфера на свои изключителни геополитически интереси, отнасяйки се към тях като към задния си двор, а същевременно лицемерно обвиняват Русия в опити да установи зона на влияние в Европа.

Според Зайцев Москва неведнъж е посочвала „пагубната практика“ да се използват стремежите за европейска интеграция на страните от региона за „нескрито изнудване, нелоялна конкуренция“ на страни извън ЕС, които имат реален принос за социално-икономическия растеж и стабилността на Западните Балкани.

„Под претекст да се следва политическата линия на Брюксел, Балканите са принудени да подкрепят антируските санкции, поставяйки ги пред изкуствен избор: или с Европейския съюз, или с Русия“, заяви той.

„Призоваваме Европейския съюз да се откаже от неоколониалните си маниери и да следва уважителен и равноправен подход към съседните страни, включително към Западните Балкани“, подчерта той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Слави

Партията на Слави Трифонов се сдоби с държавен имот на бул. Витоша

Празник

Отбелязваме Деня на храбростта и Българската армия