in ,

„Репортери без граници“: Хватката на властта над медиите отслабва

Отсъствието на ГЕРБ и Бойко Борисов от властта и отслабването на модела за корумпиране, превземане и контролиране на медии в България заради политически и бизнес интереси, който се изгради докато управляваха, изглежда, се оказва достатъчно „Репортери без граници“ (RSF) да не посочи тази година страната като последна по свобода на словото в ЕС и в Югоизточна Европа.

Състоянието на тази фундаментална за демокрацията свобода продължава да е проблематично, но я няма констатацията от 2021 г. за „много тревожна ситуация“. Освен това изрично се посочва, че след идването на новото правителство у нас в края на 2021 г., „хватката върху медиите“ е отслабена.

Това е част от оценката в разпространения днес годишен доклад на RSF за свободата на словото по света, съвпадащ със Световния ден за свободата на пресата. В него България е на 91 място от 180 обхванати в изследването държави. Но този скок нагоре в списъка с 21 позиции спрямо 112-то място през миналата година се дължи на преди всичко на промяна в използваната методология, а не на някакво сензационно подобряване. Авторите изрично подчертават, че тазгодишният списък е несравним с предходните.

„Молдова и България изпъкват тази година благодарение на смяната на правителството и надеждата, че тя е донесла подобряване на положението на журналистите, макар олигарси все още да притежават или контролират медии“, се казва в доклада.

Споменаването с Молдова (скок с 49 позиции до място №40) е ясен знак каква промяна имат предвид авторите: в самия край на 2020 г. проевропейският кандидат Мая Санду победи на президентски избори откровено промосковския държавен глава Игор Додон, а през юли това бе повторено и на парламентарни избори. В България ефектът е от служебните правителства след пролетта и коалиционното на Кирил Петков бе сформирано в средата на декември 2021 г.
„Дневник“ потърси за първи коментар Хендрик Зитих, ръководител на Медийната програма за Югоизточна Европа на фондация „Конрад Аденауер“. Според него „значителното подобряване на позицията на България в класацията на „Репортери без граници“ е добър знак“. Препоръката му е „новото правителство да приеме това като стимул да инвестира повече в свободата на медиите в страната“. „Демокрацията се нуждае от независими медии и качествена журналистика. Общественото мнение за това трябва да се развива и укрепва от отговорни политици“, допълни Зитих.

Освен политическия фактор, очевидно за подобрените позиции на България важна е и сигурността на журналистите. Случаи на физическо и полицейско насилие на представители на медии през миналата година не е имало, докато в Гърция (108-о място, слизане с 38 позиции в списъка) известният криминален репортер Йоргос Караивас бе застрелян с 6 куршума пред дома му. Друг шокиращ случай бе убийството в Нидерландия, място №28, слизане в класацията с 22 позиции) на Петер де Врийс.

Индексът се основава на оценка от 0 до 100 точки, които се поставят на всяка държава – 100 е най-добрият резултат (най-високото възможно ниво на свобода на печата). Класацията за поредна година се оглавява от Норвегия с 92.65 точки. Най-лошият резултат 0 – показва най-ниско ниво на свобода на медиите и на него е Северна Корея.

България на практика е по средата и получава 59.12 точки и оценката, че ситуацията е „проблематична“. Останалите оценки са „добра“, „задоволителна“, „трудна“ и „много сериозна“.
За да отразяват сложността на свободата на печата, в новата методология се използват пет нови показателя за съставяне на оценката: политически контекст, правна рамка, икономически контекст и социално-културен контекст, и сигурност. България получава най-малко брой точки за състоянието на икономиката и най-много за сигурност.

Преди България са страни като Унгария (85), Сърбия (79), Румъния (56) и Северна Македония (57).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Дянков

имеон Дянков: Българското правителството закъсня за газа заради колебливата си позиция

репортери

Съдебните дела за клевета се превръщат в пречка за критикуващата журналистика