in ,

Радев: Много хора говорят, без да имат собствено мнение

Много хора говорят, без да имат собствено мнение, това заяви пред медиите в Пловдив президентът Румен Радев на въпрос дали страната ни трябва да предостави военна помощ за Украйна, предаде DarikNews.bg.

„Още в първите часове на войната аз събрах на консултативна среща управлението на страната

и много ясно осъдихме агресията на Руската федерация в Украйна. България е лоялен член и на ЕС, и на НАТО и е солидарна с нашите партньори и съюзници. Но имам чувството, че много хора говорят, без да имат собствено мнение. Ако нашите партьoри им кажат: Не, не трябва да се предоставя оръжие, защото е опасно и има ескалация. Те ще кажат: Да, не трябва! Ако кажат: Предоставяйте веднага оръжие! Те започват да правят точно това“, посочи Радев.

„Хората, които насаждат тези милитаристични настроения

и непрекъснато настояват за предоставяне на оръжия, не правят няколко съществени разлики. За разлика от нашите партньори България е много по-близо до този конфликт, за разлика от нашите партньори ние имаме огромна историческа диаспора в Украйна, за разлика от нашите партньори, които част от тях са зависими едва на 6% от руския газ, ние сме много, много по-зависими.

Така че хората, които взимат решения, трябва да се съобразяват преди всичко със сигурността на българите.

Други, според мен, го правят от невежество, без въобще да преценяват какъв е рискът – могат ли да отговарят, например, каква е противовъздушната отбрана от Дуранкулак до София; каква е степента на защита на българите, които живеят на тази територия; има ли нещо, което да пази небето над тях; какво е състоянието на нашата изтребителната авиация; докога нашите съюзници ще бъдат тук, след това ще има ли други; каква е нашата радарна система; знаят ли съгласно плановете за степенуван отговор с нашите съюзници какви са сроковете, какъв е процесът на генериране на сили, които трябва да дойдат тук, кога ще бъдат тук и какъв ще е техният капацитет. Нека тези хора си отговарят на тези въпроси и ако ги знаят и продължат да настояват, значи тяхното поведение е безотговорно. Ако не ги знаят, значи просто е невежо“, каза държавният глава и призова да бъдат чути всички страни и доводи, както и аргументите за взимане на решение.

По думите му, ако се вземе решение да се прати оръжие за Украйна, БСП няма да излезе от коалицията.

„Ръководството ще намери такава формулировка, че хем да остане в коалицията, хем да не носи отговорност“, каза Радев.

По повод енергийната криза, според президента Европа трябва да излезе с общо решение за руския газ.

„Тази криза чукаше на вратата от много време.

Европа закъсня, руската страна предупреждаваше отдавна за това, което може да се случи. Не я оправдавам, това е нарушение на договора. Въпросът е какво направи българската страна, при положение, че знаеше за тази потенциална опасност?“, попита Румен Радев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

диксън

След 39 години брак: Дан Акройд и Дона Диксън се развеждат

хепатит

България започва тестове за наличието на мистериозния хепатит при децата