in ,

Публикуваха указания за диагностициране на маймунската шарка у нас

О т Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/ публикуваха инструкции за събиране, съхранение и транспорт на клинични материали за диагностика на маймунска вариола.

При съмнение за разпространение на шарката у нас, пробите се изпращат в НЦЗПБ по определен начин.

Какво представлява маймунската вариола

Маймунската вариола се причинява от вирус, принадлежащ към род Orthopoxvirus в сем. Poxviridae. Към същия род принадлежи и вирусът на едрата шарка по човека, разясняват от НЦЗПБ. Човек се заразява с вируса на маймунската вариола при пряк контакт с болно животно. Възможно е и предаване от човек на човек при близък контакт с лезии, телесни течности, респираторни капчици и замърсени материали.

При съмнение за случай на маймунска вариола

при човек задължителният материал за етиологично доказване на причинителя е материал от кожни лезии. В допълнение в първите дни на клиничната манифестация на болестта (1-4 ден) може да се изследва и назо-/орофарингеален секрет.

Препоръчително е да се обработят поне две подобни по тип лезии от две различни локации по тялото. Материалът от тях се поставя в един контейнер. Когато лезиите са различни по тип, материалът от тях не се смесва и се поставя в отделни контейнери.

От НЦЗПБ описват и подробно процедурата, по която се взима клиничен материал,

как се съхранява, по какъв начин се превозва и къде се изпраща. Инструкциите можете да видите тук.

Задължителните данни, които трябва да съдържа съпроводителното писмо на клиничните материали от пациенти със съмнение за маймунска вариола са:

Данни за пациента – име, възраст, дата на заболяване/контакт;
Населено място/адрес;
Епидемиологични данни – наличие на пътувания в ендемични региони, контакт с лица със съмнение или доказана вирусна инфекция;
Клинични данни – наличие на специфични клинични симптоми;
Вид на пробата;
Дата на вземане на пробата;
Данни за контакт с лечебното заведение и лекуващ лекар – адрес, телефон, имейл.
Преди дни директорът на НЦПБ проф. Ива Христова съобщи пред NOVA, че няма засечени случаи на маймунска шарка у нас, но е много вероятно да се появят.

Междувременно Световната здравна организация подготвя нови указания за борба с разпространението на маймунската шарка поради опасения, че броят на случаите може да нарасне през летните месеци.

Маймунската шарка е заразна болест, която

обикновено протича в лека форма и е ендемична в части от Западна и Централна Африка. Тя се предава чрез близък контакт, което означава, че борбата с нея е относително лесна чрез мерки като самоизолация и хигиена, след като бъдат открити нови случаи.

Според учените появата ѝ в 11 страни, където тя не е ендемична, е силно необичайно. Вече има над 100 потвърдени или предполагаеми случаи, повечето от тях в Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Тексас

19 малки деца и 2 възрастни убити при стрелба в училище в Тексас (ВИДЕО+СНИМКИ)

Костадинов

Костадинов: Правителството да подаде оставка