in ,

Протест: Това е подготовка за унищожаване на българското население

Жителите на с. Драганово излязоха на протест заради плановете на местното ВиК дружество за увеличение на цената на водата за абонатите във великотърновско с 45%, представени пред Комисията за енергийно и водно регулиране, съобщава NOVA.

“Това е подготовка за унищожаване на българското население. Аз плащам 16 кубика вода всеки месец, но липсва качество на услугата”, коментира един от протестиращите.

Кметът на селото потвърди думите му и припомни многократните аварии преди няколко години, оставили жителите на Драганово без вода през лятото.

75-годишната Мария Маркова от село Драганово взема минималната пенсия. За да оцелява отглежда плодове и зеленчуци в двора си. Възрастната жена, беше шокирана от новината за предстоящ скок на цената на водата.

Жената започва да налага ограничения в домакинството. “Трябва да спрем да се къпем, един ден да перем в седмицата. Да не слагаме нищо в градинката, да не поливаме”, казва Мария.

Преди една година село Драганово остана за дълго без подаване на питейна вода. Тогава жителите му излязоха на протест. Въпреки недоволството проблемите продължават заради старите тръби.

Според протестиращите водата в селото е канцерогенна, което доказват и изследвания.

“Това е сериозен проблем. В случая с Велико Търново доставчикът не е изпълнил 11 от 30 показатели за качество”. Това заяви в студиото на “Здравей, България” омбудсманът Диана Ковачева.

“Средно загубите на вода за страната 63%. Има места като Шумен и Разград, където това число достига до 83%”, каза Ковачева. По думите ѝ “трябва да стане ясно каква е причината да няма подобрение на качеството на водата през годините, а цената да се повишава непрекъснато”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Зеленски

Зеленски: Тогава ще завършим тази война

Патриарх

Патриарх Неофит е опериран