in ,

Промените в ОВОС скараха депутатите

В парламента скандали и ново напрежение в коалицията. Спорът беше за това трябва ли да се върне обжалването на две инстанции на оценката на въздействието върху околната среда за обекти от национално значение.

От 2017 година насам оценките за въздействие върху околната среда, които засягат обекти с национално и стратегическо значение, могат да се обжалват само на една инстанция. Управляващите поискаха промяна и настояха за възможността да се обжалват и на втора инстанция. Идеята не се хареса на всички партии в управляващата коалиция. Те се съгласиха с мотива на опозицията, че ако има две инстанции, ще се бавят важни проекти за страната ни като например строителството на магистрали.

В крайна сметка се стигна до консенсус втората инстанция да влезе в сила от 2024 година.

„Това, което искаме, е гарантиране на опазването на околната среда, но и ускоряване на големите стратегически инфраструктурни обекти в страната. Нормално ли е вече колко години да не може да бъде направена магистралата към Гърция”, заяви Борислав Гуцанов от БСП.

„Коалицията тръгна смело и някъде по пътя започна да се колебае. Втората инстанция не е някакъв фетиш, а е важна”, заяви Крум Зарков.

„Шест месеца този законопроект беше поставен на трупчета и чакаше своя звезден миг, за да излезе от въртележката на коалиционните пазарлъци”, коментира Младен Шишков, ГЕРБ-СДС.

„Този законопроект като цяло не предлага нищо. Само саниране на проблемите от миналото”, смята Иво Русчев от „Възраждане”.

„Дали ако остане едната инстанция, заради корупция в съдебната система някои проекти да не минават”, заяви екоминистърът Борислав Сандов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Земетресение

Земетресение в Гърция

КЗП

Освободиха председателя на КЗП