in ,

Предполагаемият случай на маймунска шарка в Гърция не се потвърди

Случаят на маймунска шарка, който Гърция обяви за съмнителен, не беше потвърден от направените лабораторни тестове, съобщават гръцките медии.

В събота от гръцката служба за обществено здраве съобщиха, че има съмнение за заразен чуждестранен турист. 29-годишният мъж и спътничката му бяха настанени в болница. Те бяха транспортирани със самолет от остров Кефалоня до Атина в специални капсули, както постановява протоколът за контрол над разпространението на заразата. Румънските медии съобщиха, че става дума за гражданин, живеещ в Обединеното кралство. Преди няколко дни той е имал висока температура и обриви по тялото, съобщава телевизия „Диджи 24“.

При направените лабораторни изследвания на съмнителния случай не е открито наличие на вируса на маймунска шарка, се посочва в съобщение на ЕОДИ, информира телевизия ЕРТ. Тестовете показват, че туристът е заразен с варицела. Варицелата е често срещано заболяване, от което боледуват около четири милиона души, предимно деца.

Клиничната картина на настанения в болница в Атина турист е добра. От вчера той няма температура. Здравните власти проверяват пътя на заболяването. Проверка е направена в хотела, където е била отседнала двойката. До момента там не са установени случаи на шарка.

Според специалисти маймунската шарка не може да прерасне в пандемията, тъй като не е много заразна. Няколко западни държави, сред които Франция, Германия, Великобритания, САЩ, Испания и Швеция вече обявиха, че са установили случаи на маймунска шарка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Петков

Петков: Борбата за границата е борба за държавността

пожар

Камион горя в центъра на Русе