in ,

Правителството ще компенсира високите цени на тока: 80% от повишението на цената над 200 лв. ще е без таван

Компенсации за май и юни от 200 лв., под 200 лв. и всичко над 200 лв. на мегават да бъде компенсирано с 80% от държавата. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на брифинг в Министерски съвет.

По думите му това дава възможност българският бизнес да няма притесненя за май и юни.

Договорихме се, че цените от април за природния газ също ще бъдат компенсирани от държавата. Обсъдихме успехите на българското правителство с договарянето на природен газ дългосрочно. Азерският газ ще потече в пълните си количества от 1 юли, независимо кога завършва гръцката връзка. Не е било защото няма капацитет този газ да бъде вкаран, отбеляза Петков.

 

Разбрахме се, че заедно с бизнеса ще работим заедно за законопроект, който да даде дългосрочен механизъм за компенсации. Да имаме дългосрочен план, в който всеки един от бизнесите да могат да прогнозират какви ще им бъдат разходите за енергия, допълни още премиерът.

Имахме позлвотворен диалог. Срещнахме общите интереси на цялото общество. Мерките, които правителството обеща да продължат, е с изричната договорка, че ще имаме дългосрочно и трайно решение от 1 юли насетне. Ние можем да успокоим всички бълграски предприемачи, всички работещи хора и всички онези, които очакват цените да не се покачват, а да се покачват възможностите на хората да бъдат по-платежоспособни. Търсим решения и разчитаме и в бъдеще да имаме ползотворен диалог такъв, какъвто беше днес, уточни представител на работодателските организации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

протест

Протест в Самоков след смъртта на млад мъж, пометен от автомобил

газ

Какво е решението на газовата криза за България?