in ,

Петков ще нареди пълна проверка на транзитния газопровод, построен от Борисов

Премиерът Кирил Петков ще нареди пълна проверка за корупционни практики при изграждането на транзитния газопровод, построен скоростно при управлението на кабинета „Борисов“ с 3 млрд. лв. бюджетни средства. Това се разбра от думите на премиера в началото на днешното правителствено заседание. Съоръжението доставя руски газ на Сърбия през територията на България и беше построено само за година.

Петков каза, че по време на работното му посещение в САЩ, което завърши вчера, американските партньори са посочили корупцията като основен инструмент за влияние на Русия и президента Владимир Путин в нашия регион и Европа като цяло. Газопроводът, който Петков нарече „Южен поток“, а Борисов наричаше „Балкански поток“, е един от примерите, по думите на министър-председателя.

Днес правителството ще разгледа искането до Европейската комисия за дерогация (изключение) за акциза на електроенергията и природния газ, в резултат на което да се намалят цените им.

Петков повтори заявеното вчера, че в САЩ е договорил доставката през юни на два кораба с втечнен газ на цени, по ниски от тези на „Газпром“ и на европейските, а Министерството на енергетиката ще продължи преговорите за дългосрочен договор. „Това за пръв път дава възможност България да има истинска диврсификация. За нас е важно българите да имат най-добрите цени и най-сигурните доставки и да не разчитаме на доставчик, който едностранно да премахва условия“, каза Петков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

винетки

По-евтини винетки от 1 януари

метрополит

Митрополит Гавриил: Неприемливо е да признаем македонската църква като Охридска архиепископия