in ,

Петков: Енергетиката се използва като оръжие

Виждаме безпрецедентна война в Украйна, която коства много човешки животи. Виждаме и как енергетиката се използва като оръжие. Това е толкова очевидно, защото има едностранни нарушения на договори от „Газпром”. Това каза премиерът Кирил Петков на регионалната министерска кръгла маса в София, която е посветена на регионалното сътрудничество за енергийна сигурност, диверсификация и зелен преход.

„Единственият начин, по който можем да компенсираме тези негативни развития, е да се обединим. И да осъзнаем, че диверсификацията, оптимизацията и всички други възможности за синергия помежду ни са налице”, уточни министър-председателят.

Петков подчерта, че новите терминали за газ, които се изграждат, както и новите интерконектори позволяват да има нова енергийна карта и дават нови възможности за диверсификация.

Според енергийния министър Александър Николов трудните времена показват „какви приятели имаш и кои приятели са наистина добри”. Той благодаря на всички, които са се отзовали на днешната среща.

„Заради продължаващата война в Украйна и поведението на Русия, работата ни беше временно спряна. Вижда се, че следващата зима не е толкова далеч. Необходимостите са пред нас и следва да се действа”, коментира Николов.

В събитието участват още вицепремиерът Асен Василев, генералният директор на ГД „Енергетика“ на Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен, както и домакинът – министърът на енергетиката Александър Николов.

Сред поканените участници са ръководители на сектора от ключови за региона държави – Константинос Скрекас, министър на околната среда и енергетиката на Гърция; Вирджил-Даниел Попеску, министър на енергетиката на Румъния; Зорана Михайлович, вицепремиер и министър на минното дело и енергетиката на Сърбия; Крешник Бектеши, министър на икономиката на Северна Македония; Парвиз Шахбазов, министър на енергетиката на Азербайджан; Герман Галущенко, министър на енергетиката на Украйна; Алпарслан Байрактар, зам.-министър на енергетиката и природните ресурси на Турция, и др.

Те дискутират най-актуалните теми в отрасъла, изправен пред предизвикателствата на няколко последователни кризи – пандемията от коронавирус, скока в цените на енергоносителите, отражението на войната в Украйна върху сигурността на газовите доставки и други.

Сред акцентите на кръглата маса са перспективите пред регионалните пазари на електрическа енергия, декарбонизацията и зеленият преход. Обсъжда се и създаването на първа регионална работна група като част от платформата на ЕС за закупуване на енергия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Люлин

Как полицията успя да изведе барикадиралия се мъж от „Люлин”

Гергьовден

Двама именици казват „Да” на Гергьовден в Пловдив