in ,

Петков: В момента ние сме едни търговци – продаваме оръжия в завишени количества, но не носим отговорност, ако те стигат до Украйна

Кирил Петков в „120 минути“: До този момент сме просто едни търговци, който продаваме на традиционни наши пазари, в завишени количества – да, но нито носим отговорност, нито можем да се похвалим, че сме направили нещо, защото ние не носим никакъв риск за нищо. Ние продаваме в Европа, вътрешноевропейска доставка даже.

На въпрос как би отговорил, ако го попитат в парламента дали българско оръжие стига до Украйна, Петков не каза категорично да или не, но обясни, че е добре за икономиката ни, че военните заводи работят на пълни обороти.

Аз не мисля, че президентът имаше пред вид нас, той много добре ни познава, ние винаги сме защитавали българския интерес – това заяви премиерът Кирил Петков в интервю за БиТи Ви. Той коментира думите на държавния глава Румен Радев, който предупреди, че войната в Украйна може да прерасне в общоевропейска и допълни, че има политици, които са готови да заложат бъдещето на България в интерес на свои користни цели: „Не мисля! Той много добре ни познава, че ние винаги сме защитавали българския интерес. И тук българският интерес беше много ясен. В единия случай сме като Орбан, може би, където сме меки към Русия, купуваме тяхната газ, независимо какви са условията, казваме, че е „военна операция“, че не е война. Другият вариант е, казваме: „В Европа, сега, 2022 г. не може ракети да летят към блокове“.
Всички партньори осъзнават, че да пуснем в момента това правителство да падне, е безотговорно, заяви Петков по повод заявката на лидера на БСП, че социалистите ще напуснат коалицията, ако се вземе решение за изпращане на военна помощ за Украйна:

„Реално, до този момент, и затова е важно това гласуване в парламента, за да вземем ясна позиция, защото до този момент сме просто едни търговци, които продаваме на традиционни наши пазари в завишени количества – да, но нито носим отговорност, нито може да се похвалим, че сме направили нещо, защото ние не носим никакъв риск за нищо – продаваме в Европа. Вътрешно-европейска доставка даже, даже не минава граница. Но, реално, до гласуването в парламента, ние не сме помогнали повече по някакъв начин на хората, на които искаме да помогнем, от военна помощ. Направили сме много от хуманитарна, гласуване в ЕС..“.
Петков е провел разговори с ръководството на Бритиш Петролиъм и с президента на Азербайджан Илхам Алиев за възобновяване на доставките на азерски газ преди юни, съобщи той пред Би Ти Ви. Ако разговорите се окажат успешни, газът за следващия период може да се окаже по-евтин, каза Петков.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски е поискал България да ремонтира тяхна военна техника. Това каза в предаването „120 минути“ премиерът Кирил Петков.

„Човекът ме помоли за нещо съвсем конкретно, не военна помощ – той каза: „Имаме нужда от ремонт на руските ни машини, които са част от нашата армия. Възможно ли е да ги изпратим до България, да се ремонтират във вашите заводи и да ни ги върнете“. Това е всъщност точната дефиниция на военно-техническа помощ, обясни премиерът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

илияна йотова

Разкол: Вицето на Радев настръхна срещу Асен Василев, иска оставката му

корнелия нинова

Нинова: Да затворим ли заводите, защото някой препродава оръжието ни на Украйна?