in ,

Официално: Швеция подписа молбата за членство в НАТО

Ш веция подписа днес официално искане за присъединяване към НАТО, ден след като страната обяви, че ще се стреми към членство във военния съюз на 30 държави, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Шведската външна министърка Ан Линде подписа официалната молба

за влизане в алианса и каза, че тя ще бъде изпратена на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Изглежда взехме решение, което е най-доброто за Швеция“,

каза Линде след като подписа документа.

С решението да подаде молба за членство в НАТО, Швеция слага край на повече от 200-годишната си необвързаност с военни пактове, съобщи Ройтерс.

В понеделник пред депутатите от парламента на Швеция премиерката Магдалена Андершон нарече това „историческа промяна в политиката на сигурност на нашата страна“, допълва Асошиейтед прес. „Швеция се нуждае от официални гаранции за сигурност, които идват с членството в НАТО“, каза Андершон, като добави, че страната действа заедно с Финландия, чието правителство обяви в неделя, че ще се стреми да се присъедини към алианса.

Някога регионална военна сила, след края на Наполеоновите войни Швеция избягва военни съюзи.

Подобно на Финландия тя остава неутрална по време на Студената война, но установява по-тесни отношения с НАТО след разпадането на Съветския съюз. Общественото мнение и в двете страни беше твърдо против присъединяването към НАТО

до нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари,

след което социологическите проучвания показаха драматична промяна в полза на членството. Правителствата във Финландия и Швеция реагираха, като бързо започнаха дискусии между политическите партии за членство в алианса и се обърнаха към САЩ, Великобритания, Германия и други страни от НАТО за подкрепа.

Кремъл многократно предупреди, че влизането на двете скандинавски държави в алианса

ще има дестабилизиращи последици за сигурността в Европа. Руският президент Владимир Путин заяви в неделя, че Москва „няма проблем“ с Швеция и Финландия, които кандидатстват за членство в НАТО, но че „разширяването на военната инфраструктура на тази територия, разбира се, ще предизвика нашата ответна реакция“.

Андершон заяви, че Швеция ще откаже ядрени оръжия или постоянни бази на НАТО на своя територия

– условия, подобни на тези, за които настояваха съседните Норвегия и Дания при създаването на алианса след Втората световна война.

Макар представителите на НАТО да изразиха надежди за бърз процес на ратификация, всички 30 настоящи членове на НАТО

трябва да се съгласят да допуснат Финландия и Швеция до пакта, но миналата седмица Турция изрази някои възражения. Шведският министър на отбраната Петер Хултквист заяви пред обществената телевизия СВТ, че шведска делегация ще бъде изпратена в Анкара, за да обсъди въпроса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Украйна

България и войната в Украйна

Петков

Петков: България ще получи отсрочка за ембаргото за руски петрол