in ,

Отбелязваме Деня на храбростта и Българската армия

България отбелязва 6 май – Деня на храбростта и Българската армия. Тази година нямаше военен парад. В центъра на София се проведе тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия.

Празникът на войската премина с демонстрации на способностите на въоръжените ни сили по места в страната.

Пред Паметника на Незнайния войн в столицата пристигна държавният глава и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Румен Радев, който прие почетния караул и поздрави строените редици гвардейци.

На площада присъстват още премиерът Кирил Петков, вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, членове на дипломатическия корпус, депутати, общински съветници, както и много граждани.

Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи водосвета. Той прочете и обръщението на българския патриарх Неофит по случай Деня на храбростта.

„Войнството ни продължава жертвеното си служение и днес, с достойнство носейки своя свещен дълг, всеотдайно изпълнявайки високоотговорните си задачи, съхранявайки честта и славата на бойните знамена, наследени от предците. Затова и светата ни Църква всякога е благославяла и е имала в молитвите си Българската армия – защото тя е била и ще бъде победителка, само когато се радва на Божията подкрепа и закрила. Когато с действията си тя отстоява справедлива и благословена от Бога кауза, каквато може да бъде единствено предпазването и защитата на държавата и народа ни. Това е разбирането на Църквата за призванието и задачите на всяка въоръжена сила, а затова и съвестта ни е толкова смутена през последните месеци, в които станахме свидетели на братоубийствената война в Украйна. Когато виждаме как един православен народ воюва против друг православен народ – в неоправдано и ненужно кръвопролитие, посявайки семената на една дълговечна вражда и разделение между братя по вяра и род. В тези скръбни дни и месеци, когато Православната ни църква постоянно отправя своите молитви за мир и за прекратяване не само на войната в Украйна, но и на всеки въоръжен конфликт по света, отново си припомняме основата на християнската ни вяра, която повелява да бъдем миротворци, но и да не се примиряваме със злото. И отново се молим на Всемилостивия Бог да упокои и приеме в Своето Небесно царство жертвите на тази война и да вразуми онези, в чиято власт е тя да бъде спряна“, казва патриарх Неофит в своето обръщение.

В тържествения ритуал в центъра на София участват Гвардейският представителен духов оркестър, знаменен блок със знамената-светини и представителни блокове на Националната гвардейска част.

Това е третата поредна година без традиционния парад за Гергьовден. През 2020 г. и през 2021 г. събитието беше отменено заради пандемията от COVID-19.

Отделни военни демонстрации обаче ще има в цялата страна. Военнослужещите от Сухопътните войски ще покажат своите умения на учебния полигон „Ново село”. Военновъздушните, пък, ще бъдат на летището в Граф Игнатиево. Специалните сили ще демонстрират свои способности на полигона „Црънча”, а във Варна и Бургас демонстрации ще покажат Военноморските ни сили.

В Президентството има ден на отворените врати. В 10:00 часа държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова приеха в кабинетите си първите гости.

Посетителите имат възможност да разгледат Гербовата зала на „Дондуков” 2, президентската библиотека, както и кабинетите на президента и на вицепрезидента.

Ден на отворените врати има и в Националния исторически музей.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Русия

Русия: ЕС да се откаже от неоколониалното поведение към Западните Балкани

министър

Делегация от Украйна идва в България