in ,

„Няма ХНР, няма референдуми“: в Херсон бе обявен план за анексия от Русия

Контролираните от Русия военно-цивилни администратори на Херсонска област се готвят да се обърнат към президента Владимир Путин с искане за „включване в състава“ (анексия). Това обяви заместник-ръководителят ѝ Кирил Стремоусов, цитиран от руски и украински медии.

Изявлението е въпрос „не на близките дни, а в обозрима перспектива“, каза Стремоусов, според когото трябва първо да бъдат завършени „интеграционните процеси“ и „напълно да сме готови областта да стане пълноценен регион на Руската федерация“. Тогава „веднага ще се обърнем към президента на Русия“.

С думите си той пояснява коментар от вторник, когато заяви, че „абсолютно законният референдум“ в Крим през пролетта на 2014 г. не е признат от света и затова е по-добре всичко да стане с указ.

Херсон се намира северно от анексирания през 2014 г. Крим. Градът бе първият голям, овладян от руските сили в началото на войната, а впоследствие – и прилежащата област, важни и заради местоположението си, и заради Севернокримския канал, свързващ полуострова с река Днепър.

В последните седмици местни медии писаха за планове да бъде обявена „Херсонска народна република“ – сепаратистко формирование по модела на двете „народни републики“ в Донецка и Луганска област, които Русия призна за независими дни преди да нападне Украйна. ДНР и ЛНР („Донецка народна република“ и „Луганска народна република“) бяха създадени през 2014 г. и Украйна влезе в конфликт със сепаратистите, като заедно със Запада обвиняваше Русия, че ги подкрепя. В момента Москва и силите от „републиките“ опитват да овладеят 100% от Донецка и Луганска област, тъй като формированията заемаха само част от териториите им.

Херсонска

Според Стремоусов обаче до създаване на ХНР няма да се стигне и в коментари пред местни телевизии, цитирани от РИА „Новости“ и украинската УНИАН, той обяснява:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

газ

Радослав Рибарски: Договорените количествата газ от САЩ ще стигнат за около три месеца

съд

ЕС осъди България за качеството на въздухa