in

Новоучредената партия „Изправи се България“ поиска нов социален договор

 

„Изчакахме 130 дни, дадохме толеранс и видяхме посоката. Стига толкова с подмяната“, заяви лидерът на партията Мая Манолова

Новоучредената партия „Изправи се България“ поиска нов социален договор и започва подписка за подкрепа на гражданите в кризата. Това съобщават от пресофиса на формацията, чието учредяване беше днес. За лидер беше избрана Мая Манолова, предаде БТА. „Изчакахме 130 дни, дадохме толеранс и видяхме посоката.

Стига толкова с подмяната“, каза тя пред делегатите, цитирана в информацията. Манолова обяви, че „Изправи се България“ е социалната партия на обикновените хора и ще се бори за пенсионерите, работещите, дребните земеделски производители, самотните майки, хората с увреждания.

По думите ѝ формацията няма да е като останалите политически сили, защото, вместо партийни организации, стъпва на инициативни комитети и протестни групи, които се борят за различни каузи.

„Заемам се с трудовата реформа в държавата.

Трябва ни нов социален договор. Българите са работещи бедни. Докарани до бедност, въпреки труда си“, обяви Манолова пред делегатите, се посочва в съобщението. И обясни, че новият социален договор означава стремглаво увеличаване на минималната работна заплата, но с не по-малко от ръста на цените на малката потребителска кошница; въвеждане на почасово заплащане на труда; поетапно въвеждане на четиридневна работна седмица; регламентиране на работата от вкъщи.

Партията поставя за свой приоритет също борбата с корупцията, както и опазването на зелена България.

След учредяването си и по случай Деня на труда, „Изправи се България“ организира шествие до „триъгълника на властта“, откъдето ще обяви подписка с искане за подкрепа на домакинствата в кризата. Исканията включват нула процента ДДС върху битовите сметки и стоките от малката потребителска кошница и намаляване на ДДС върху лекарствата; необлагаем минимален доход, равен на минималната работна заплата; таван на цените на основни хранителни продукти; дотиране на първите 60 л. гориво за домакинства с доходи под 2500 лв. на месец и преизчисляване на пенсиите на база средномесечен осигурителен доход за предходната година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

азовстол

ООН потвърди, че е в ход евакуация на цивилни от „Азовстал“

хранителна криза

Целият свят е пред заплаха от хранителна криза заради войната