in ,

Нинова: Да затворим ли заводите, защото някой препродава оръжието ни на Украйна?

България не изнася оръжие за Украйна. Това заяви в Кърджали вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

Думите ѝ бяха в отговор на обвиненията на освободения шеф на „Кинтекс“ Александър Михайлов, който заяви в ефира на bTV, че страната ни изнася оръжие за Украйна и Нинова знае за това.

България изнася оръжие за много други страни, но не и за Украйна, посочи вицеприемирът.

Какво става с това оръжие след това българската държава не може и няма право да контролира. Нинова посочи, че не знае дали работниците в нашите военни заводи работят на три смени заради увеличен обем работа.

„Нито един договор нямаме за Украйна, нито един патрон не сме изнесли за там. Какво предлагате за затворим заводите, да не изнасяме за 60 държави, да ликвидираме и тази индустрия, защото в тези държави някой препродава оръжие?“, заяви Нинова.

Тя призова журналистите „да обиколят площада и да разпитат хората, ще видите, че никой не призовава за военна помощ за Украйна“.

Нинова посочи, че позицията на БСП няма да се промени, но искат да изслушат премиера Кирил Петков на коалиционния съвет.

„Нито един договор няма с Украйна, нито един патрон не е тръгнал за Украйна“, посочи тя. „Изнася за много трети държави – какво става след като оръжията са в трети страни – това не е в наш контрол и българската държава няма право да контролира. Какво предлагате – да затворим заводите, да не изнасяме на 60 държави, да ликвидираме и тази индустрия, защото някой препродава на Украйна?“.

„Не мисля, че лидерството е да вървиш срещу народа си. Мисля, че то е да го водиш в една посока, в която той иска”, подчерта тя.

„Днес тук нямаше човек, който да не ми каже: „Не искаме да изпращаме оръжия, не искаме война, искаме мир”. Заставаме пред цяла България и казваме – това е волята на по-голямата част от българския народ. Ние изразяваме намерението и желанието на народа”, изтъкна Нинова.

„Позицията ми няма да се промени”, отговори тя на въпрос дали БСП ще напусне правителството, ако се изпратят оръжия за Украйна. „Нека да изчакаме Коалиционния съвет. Искаме премиерът да ни представи разговорите в Украйна, какво са разговаряли с господин Зеленски, какво е поискал и тогава ще говорим в конкретика“, добави Нинова.

Тя коментира и темата с доставките на газ. „82% от работодателите искат да се запази сегашната цена на газа, както е по договора, защото иначе ще фалират – ще освободят хора, ще се увеличи безработицата. А това означава слагане на таван или замразяване на цените на газа“, призова министърът на икономиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

кирил петков

Петков: В момента ние сме едни търговци – продаваме оръжия в завишени количества, но не носим отговорност, ако те стигат до Украйна

русия петрол

Край: ЕС се отказва от руския петрол