in ,

Над 3000 лв. е била средната заплата на лекар в кюстендилската болница през 2021 г.

Средната лекарска заплата в кюстендилската болница за 2021 г. е 3139 лева, за мед. сестри, акушерки и лаборанти – 2366 лева, за санитари-1608 лева. Това става ясно от отчета на здравното заведение, внесен за разглеждане на предстоящата в четвъртък сесия на общинския съвет

Оказва се, че в тези възнаграждения са включени и надбавките за работа на първа линия при Covid пандемията, пояснява гл. лекар на болницата д-р Александър Величков:

„Това са с ковидните добавки, когато държавата се грижеше за нас. 1000 лв. плюс това отделно даваха на лекари, сестри, санитари. Всичките тия работи изчезват…днес последен месец нещо ще се даде и вече край“.

За 2021 година за лечение са преминали 8886 пациенти – с около 30 повече от предходната 2020 г. Средният престой на болните за отчетния период е бил до 6 дни. Макар, че няма изградена система за преглед и прием и макар, че не са били здравно осигурени, в болницата в отделни случаи са лекувани и сънародници от Босилеград и Западните покрайнини, каза пред БНР още Александър Величков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЕС

ЕК с три препоръки към България, какви са те

Петков

Петков от Рим: Папата благослови работата ни и каза, че пътят е правилен