in ,

Москва: Влизането на Швеция и Финландия в НАТО ще е грешка с дългосрочни последствия

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви днес, че Финландия и Швеция не бива да хранят илюзии, че Москва просто ще се примири с тяхното встъпване в НАТО, което по думите му ще е грешка с „дългосрочни последствия“, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

„Общото равнище на военно напрежение ще се повиши

и предсказуемостта в тази сфера ще намалее. Жалко е, че здравият разум става жертва на някаква фантомна представа за това какво трябва да се прави в създаващата се ситуация.

Това е поредната голяма грешка с дългосрочни последствия.

Но какво да се прави, такова е нивото на тези, които приемат днес решения в съответните страни“, констатира високопоставеният дипломат.

По думите му встъпването на двете северни страни в НАТО „променя радикално ситуацията“,

което е плод на „абсолютно невярното и изопачено възприятие за случващото се в света“. Според Рябков за Русия е „съвършено очевидно“, че сигурността на Швеция и Финландия няма да се повиши с влизането им в западния алианс.

„А в каква форма ние ще гарантираме своята сигурност след измененията на натовската конфигурация е отделен въпрос.

Всичко ще зависи от това какво ще бъде практическото следствие от очакваното присъединяване на Финландия и Швеция към северноатлантическия съюз“, каза заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков и добави: „Те – в Брюксел, във Вашингтон и другите натовски столици – не трябва да имат никакви илюзии, че ние просто ще се примирим с това“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

газ

Какво е решението на газовата криза за България?

война

Киев: Войските, отбраняващи Харков, достигнаха до украинско-руската граница