in ,

Монтираха железни врати на парламента

От днес Народното събрание е с монтирани метални врати. Те са поставени за подсилване на съществуващите на главния вход на сградата, който гледа към паметника на Цар Освободител.

Бившият председател на парламента Цвета Караянчева изрази възмущение от този факт с пост във Фейсбук:

„Никога не съм си представяла, че един ден ще стигнем дотук. Българското Народно събрание осъмна с монтирани тежки метални врати. Почти като затвор! В някакъв смисъл трябваше да го предвидим, защото преди 2 години предупреждавахме, че който сее бесилки, ковчези и замеря демократично избрани институции с развалена риба, един ден това ще жъне – окован парламент, загрозен и настръхнал като партерен балкон от 90-те години.“

Демокрацията се брани чрез диалог и демократични процедури. Никога в историята металните прегради не са водили до успокоение и обединение. Те са едновременно израз и източник единствено на гняв.

И още нещо – още след първите избори през миналата година мнозинството наложи връщане на законодателния орган в старата сграда. Модерната, стилна и европейска заседателна зала стои заключена.

Доводът беше, че така опазваме традициите и символите на българския парламентаризъм. Е, как ще обясните този нов символ сега?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

НАТО

Турция блокира преговорите за присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО

лазер

Русия използва лазерно оръжие в Украйна