in

Коалите са “функционално изчезнали”, след като над 1000 бяха убити от пожарите в Австралия.

Счита се, че над 1000 коали са загинали в пламъците, които опустошават части от Източна Австралия в продължение на седмици. Пожарните екипажи се опитват да спасят ранените диви животни, а опустошителни снимки показват изгорени и окървавени коали, викащи за вода.

Дебора Табарт, председател на австралийската фондация Коала, заяви, че пожарите са унищожили 80 процента от местообитанието на коалата, което вече е било засегнато от продължителна суша и обезлесяване. Табарт каза пред „Дейли мейл“:

„Ако съберем всички числа от прогнози за смъртта на коали в пожарите, може да има над 1000 коали, които са били убити през последните два месеца.“

Табарт казва също, че може да минат месеци докато евкалиптовите дървета (основният източник на храна на коалата) порастнат отново.
Тя призова австралийския премиер Скот Морисън да предприеме действия.

По-рано този месец Табарт обясни какво означава даден вид да е функционално изчезнал.Функционало изчезнали са популациите, които вече не са жизнеспособни. Например в Саутпорт, Куийнсленд, местните рифови стриди са функционално изчезнали, защото повече от 99 % от хабитата им е изгубен и вече няма индивиди, които да се възпроизвеждат.

“Смятаме, че в целия Нов Южен Уелс няма повече от 16-18 000 коали …Така че загубата на такъв брой е пагубно. С толкова малък брой коалата не може да играе значителна роля в тяхната екосистема, което прави дългосрочната жизнеспособност на вида почти невъзможна. “ – казва още Табърт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Жена е спасена, след като била заклещена във ваната си осем дни.

Американска компания плаща 3000 долара месечно да пушите трева !