in ,

Китай е обсебен от дезинфекцията срещу Covid. Причинява си повече вреда, отколкото полза.

 

Работници в защитни костюми дезинфекцират зона извън барикадираната общност, която беше блокирана за наблюдение, след като нови случаи на Covid-19 бяха открити в района на 28 март в Пекин, Китай.

Версия на тази история се появи в бюлетина Meanwhile in China на CNN, актуализираща се три пъти седмично, която изследва какво трябва да знаете за възхода на страната и как то влияе върху света.

В Хонг Конг Работници, облечени в защитни костюми, пръскащи облаци дезинфектант над градските улици, фасади на сгради, пейки в парка и се превърнаха в ежедневна сцена в ерата на пандемията в Китай.

В Шанхай, епицентърът на най-голямото огнище в страната, държавните медии съобщават, че хиляди работници са били организирани в екипи за дезинфекция на зони, с фокус върху онези, за които се знае, че са приели пациенти с Covid – ход, който правителството вижда като ключов за ограничаване на разпространение на варианта Omicron.

Но практиката често се простира много по-далеч. Привидно всяка открита зона е изложена на риск от това да бъде „нападната“ от работници, използващи дезинфекциращи машини в стила на издухване на листа, тъй като строгата политика на Китай за „нулев Covid“ води до мания за дезинфекция на всичко.

Масовата дезинфекция е част от дългогодишна кампания в Китай за борба с риска от предаване на Covid-19, който голяма част от света смята за твърде минимален, за да наложи мерки освен миенето на ръцете и поддържането на добра хигиена, особено на места, където се обработва храна или се лекуват Covid пациенти.

В научна справка миналата година, американските центрове за контрол и превенция на заболяванията съобщиха,че всеки контакт с повърхност, замърсена с Covid-19, има по-малко от 1 на 10 000 шанс да причини инфекция. Подобни изследвания накараха мнозина да гледат на явния фокус върху дезинфекцията като на „хигиенен театър“, за разлика от всяка значима мярка за превенция на заболяването.

Масовата дезинфекция не е част от мерките за контрол на болестите в западните страни, „защото органите на общественото здравеопазване следват науката“, според Емануел Голдман, професор по микробиология в Медицинското училище Рутгерс-Ню Джърси.

„(Малко вероятно е някои случаи да са резултат от докосване на замърсени повърхности. Вирусът умира бързо извън заразен човек… и се предава много неефективно с пръсти“, каза той. „Измиването на ръцете със сапун или алкохолни кърпички за ръце е всичко, от което се нуждаете, за да намалите честотата до нула.“

В Китай, където строги практики са фокусирани върху елиминирането на всяко разпространение на вируса, опасенията за замърсени повърхности датират от първите месеци на пандемията, особено след като китайски служители казаха, че огнището на пазара в Пекин вероятно е започнало поради заразен работник.

Потенциален риск
Подобна кампания може да има и отрицателни страни, според Goldman от Медицинското училище в Рутгерс-Ню Джърси, хората могат да бъдат ощетени от излагане на тежка дезинфекция.
Докато СЗО подкрепя дезинфекция, като избърсване на дръжки на врати на оживени обществени места например, насоките на СЗО сочат, че „пръскането на дезинфектанти, дори на открито, може да бъде вредно за здравето на хората и да причини дразнене или увреждане на очите, дихателните пътища или кожата“.

По-рано по време на пандемията група китайски учени предупредиха в писмо до списание Science, че прекомерната употреба на хлорни дезинфектанти крие риск от замърсяване на водата и дори да излага на риск екосистемите в близките езера и реки.

В края на миналия месец служителите издадоха препоръки на жителите как да дезинфекцират, призовавайки ги да не „пръскат дезинфектанти директно върху хората“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Eвакуацията на цивилни от Мариупол продължава

Украйна

Украйна обвини Русия в кражба на „стотици хиляди тонове“ зърно