in ,

Караджов: Не съм склонен на отстъпка за тол таксите

Не съм склонен на такава отстъпка, заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов в „Събуди се“ по NOVA на въпрос докъде е стигнал диалогът с превозвачите и готов ли е на отстъпки по отношение на тол таксите.

„Обхватът и досега е с включена второкласна мрежа, просто, когато се движат леките автомобили, това е включено във винетката, а тежкотоварните автомобили не плащат за тази второкласна мрежа“, обясни министърът.

Според него е редно и те да плащат.

Водещата припомни аргумент на превозвачите, че няма европейска държава, в която второкласната пътна мрежа се заплаща с тол такса.

Караджов отговори, че това не е вярно.

„Ние сме похарчили едни пари, преди три години, когато сме решили да работим по най-справедливата система – тол системата. Не може да се каже, че един лек автомобил повече въздейства върху пътя, отколкото един тежкотоварен. В цяла Европа е така – две трети от цената за поддръжката на тези пътища се плаща от тежкотоварните средства, от превозвачите, а една трета – от водачите на леки МПС, при нас сега е точно обратното“, посочи министърът.

„Българските граждани имат интерес да се случи това, което предлагаме“, коментира той.

„Това е справедлив начин, пренася върху плещите на тези, които правят бизнес, по-голямата част от плащането, а по-малката да остане върху леките автомобили“, обясни министърът.

Той определи аргументите на превозвачите като абсолютно несъстоятелни и ги призова да извадят тол таксата от исканията си.

„Няма как от таксата да дойде инфлационен натиск, просто плащането се премества върху правилната глава, смята Караджов. Той коментира, че няма причина да дава оставка, защото си върши работата. Аз не съм министър на един или друг икономически сектор, а на българските граждани, за мен е важен интересът на гражданите“, коментира той.

От МРРБ преди дни съобщиха, че проектът за новите такси за републиканската пътна мрежа, публикуван за обществено обсъждане, предвижда с 10 лева по-ниска цена на годишната винетка от 1 януари догодина.

Предлага се и актуализация на размера на тол таксите за пътни превозни средства над 3,5 тона и тол таксуване за пътищата втори клас, които и в момента са включени в обхвата на тол системата, но се таксуват с нула стотинки.

Промяната се предвижда да влезе в сила от юли тази година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Байдън

Байдън провъзгласи „нова ера“ в отношенията на САЩ със страните от АСЕАН

Война

Съобщения за тежки боеве и нови жертви в Донбас