in ,

Как сривът на криптовалутите помага на света

Криптовалутите бяха напът да се превърнат в цифрови пари.

Вместо това те показаха колко ненадеждни могат да бъдат.

Освен че е необходим значителен ресурс, за да боравим с тях, по своята същност криптовалутите са и невероятно нестабилни.

Цените на Bitcoin и Ethereum паднаха с над 55 процента за шест месеца, което доказа, че вече е необходимо въвеждането на регулация, която да помогне за овладяването на възникналите сътресения.

Някои обвиняват за нестабилните цени TerraUSD, която се предполага, че е обвързана с щатския долар. Сегашният срив на пазара на криптовалути обаче е по-вероятно комбинация от различни фактори.

Бикойн

Федералният резерв на САЩ и Английската централна банка наскоро увеличиха лихвените проценти и в момента те са с най-голям размер от 2000 г. насам. Последните събития в световен мащаб също спомогнаха за отрезвяването на пазара.

Биткойнът е проектиран да не се влияе от правителствата и банките, но инвеститорите обикновено не са. Те често намаляват излишните източници на риск, което води до елиминиране на криптовалута.

Загубата на крипто, печалба за климата?

Най-големите криптовалути – Bitcoin, Ethereum и Dogecoin, заедно използват около 300 тераватчаса (TW/h) електричество, основно захранвано от изкопаеми горива всяка година, което е един мащабен разход.

Bitcoin има годишен въглероден отпечатък от около 114 милиона тона. Това е приблизително сравнимо с 380 000 изстрелвания на космически ракети или годишния въглероден отпечатък на Чешката република.

С падането на цената на биткойн, финансовият стимул да се губи енергия за добивът му трябва да бъде по-нисък. На теория това е добре за климата.Но изненадващо, въглеродният отпечатък остава много близо до най-високото си ниво за всички времена, средно около 200 квинтилона хешове в секунда.

Мащабът на този продължителен интерес означава, че добивът на биткойн на текущи цени вероятно все още е печеливш. Но за колко време?

Забрана или бойкот на биткойн

Изтъкнатите инвеститори може да намерят преследвачите на Bitcoin за скучни. Но изследванията показват, че екологичните загуби от скъпите криптовалути са много по-обезпокоителни.

Щетите, причинени от добива на биткойн, засягат непропорционално бедните и уязвими общности, тъй като добивните екипи и крипто разработчиците се възползват от икономическата нестабилност, слабите регулации и достъпа до евтина енергия.

Правителствата по целия свят искат да изглеждат запалени по криптовалутите като инструменти за икономически растеж.

Но сривът показва, че биткойн е безполезен и като основно средство за размяна, и като надеждно средство за съхранение на стойност, което носи на повечето потребители много повече болка, отколкото печалба.

След глобалната финансова криза от 2008-2010 г. правителствата обещаха репресия срещу токсичните финансови инструменти с фалшиви оценки. За глобалния климат и стабилната икономика, сега да се борим срещу криптовалутата ще бъде благодат за всички.

Но ако усилията за регулиране на околната среда не са достатъчно координирани или широкообхватни, климатичната зараза на криптовалутата ще продължи да нараства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

LGBTQ

Австралийска верига супермаркети въвежда платен отпуск за смяна на пола

НАТО

Турция блокира преговорите за присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО