in ,

Кабинетът, работодателите и синдикатите се разбраха за компенсациите за май и юни

Кабинетът, работодателите и синдикатите се разбраха за компенсациите за май и юни.

„Днес проведохме среща с работодателите и профсъюзите и обсъдихме реалните компенсации за май, юни и дългосрочно. Разговорът беше конструктивен. Обединихме се около компенсации за май и юни всичко над 200 лева на мегаватчас да бъде компенсирано с 80%. Цените над тези от април – тези от май, също ще бъдат компенсирани”, обяви премиерът.

„Обсъдихме успехите на правителството за договарянето на газ. Азерският ще потече от в пълните си количества от 1 юли. Доказа, че реално отказът от тези количества е бил липса на желание за преговори или нещо друго”, заяви още Петков. Правителството, бизнета и профсъюзите са се разбрали да работят заедно за законопроект, който на мине през НС, който да даде дългосрочен механизъм, за да няма ежемесечни срещи, а да има дългосрочен план и всеки бизнес да може да си прогнозира какви ще са разходите му за електроенергия.

„Имахме ползотворен диалог. Срещнахме общите интереси на цялото общество. С мерките, които правителството обеща, с изричната уговорка, че ще имаме твърда договорка, можем да успокоим предприемачите и работещите хора”, заяви Добри Митев, БСК.

Министърът на енергетиката също обясни, че над 200 лв. на мегават ще бъде поето от държавата. Относно цената на газа – компенсацията от април + 100% от повишението на цената през май. Тоест цената ще е на същата стойност, както преди взетото решение от страна на „Газпром експорт“ да спре доставките за България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

оставка

Томислав Дончев: Искам кабинетът да подаде оставка

избори

„Тренд“: При нови избори – 8 формации в парламента