in ,

ИТН поиска по-задълбочен анализ за приемане на еврото

Смятаме, че Националният план за въвеждане на еврото трябва да бъде разгледан освен от Министерски съвет и от Комисията по финанси и от народните представители в парламента. Това каза в Народното събрание депутатът от „Има такъв народ“ Любомир Каримански.

По думите му това е изключително важно по няколко причини.

Само преди 20 дни беше поставен въпросът за Еврозоната и кои от народните представители най-много се интересуваха от този въпрос. Ако интересът беше по-голям сега това трябваше да бъде тяхна декларация, а не наша. „Възраждане“ преди 20 дни гласуваха за един избор по точно определен начин, а днес мълчат по темата Евроза. Странно защо, каза още той.

Ние седим твърдо зад това да ни бъде представен този план, за да сме сигурни, че курсът 1.95583 ще залегне там. Ще бъде отразен анализът разходи и ползи, за да знаем, че ползите са повече, отколкото разходите, които може да направи държавата. Процесът по изтегляне на националната валута е изключително сложен и искаме да знаем как ще бъде включен в националния план. Кои органи ще бъдат включени, има ли съобразено в съответствие с органите на МВР от гледна точка на изтеглянето на българския лев. Влизането е Еврозоната ще увеличи устойчивостта на стопанскаат дейност в страната в случай на икономически сътресения. От изключително значение е как ще устоим на шока от инфлацията. Той е определящ за по-нататъшно изпълнение на критериите за влизане в Еврозоната, уточни депутатът от ИТН.

Този Плане не бива да бъде приет на бързо и на тъмно, а би трябвало да бъде представен на народните представители, отбеляза Каримански.

Според Тошко Йорданов финансовият министър се опитва да решава лично за Националния план за въвеждане на еврото, без да се допита до парламента.

Ние сме парламентарна република. Министерски съвет е изпълнителна власт и изпълянва решенията на парламента. Това е все едно финансовия министър да разпише сам бюджета, да не го покаже на народните представители. Не е нужно да сме финансисти, за да бъдем длъжни да имаме информация и да бъде широко обсъден Плана за приемане на еврото. Ако утре бъде приет еврото на курс 1.5 всички ще загубим пари. Ако бъде прието еврото без да сме изпълнили необходимите условия ще загубим като държава. Този парламент е тук, за да може да се обсъжда в широк кръг, да имат всички граждани достъп до информация и тогава да се вземе решение, каза още Йорданов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Костадинов

Костадинов: Въвеждане на еврото само след допитване до българския народ

семейство

КНСБ: С близо 300 лв. расте месечната издръжка на семейство за година