in ,

имеон Дянков: Българското правителството закъсня за газа заради колебливата си позиция

„На първо време ще загубим – това трябва да е ясно. Ще загубим разликата от цената на газа, който получавахме, срещу цената на газа, който трябва да търсим около нас. И ако видим цената на газа в Гърция, който можем да купим в този късен етап, защото правителството закъсня, в Италия, в Унгария, в Словакия и Румъния – става въпрос за една разлика между 20-30-40 процента по-скъп газ. България това ще получи през следващите месеци.“ Това коментира в сутрешния блок на „Нова телевизия“ бившият финансов министър Симеон Дянков, запитан колко ще струва газовата криза на България, която преживява в момента.

По думите му никой не е бил подготвен за войната в Украйна, но българското правителството „догонва“ и е можело да направи някои неща веднага – преди месец-два, а не да се изчаква до този момент с тази колеблива позиция за Украйна – дали сме на страната на Украйна, дали стоим отстрани и гледаме. „Видяхте, че България беше една от двете страни, на които им врътнаха кранчето. Не трябваше да се колебаем, а веднага да потърсим други начини за доставка на газ. В Катар, в Египет – има около нас производители. Сега тепърва трябва да се направи това, но не мисля, че кабинетът е тръгнал по този път“, подчерта Дянков.

„Газът поскъпва навсякъде и не само руският газ. В рамките на до 2-3 години – до 2026 г. – газът ще се увеличи близо два пъти, така че няма вариант, при който нашият газ ще стане по-евтин. Просто България е една от тези държави, при които увеличение ще се получи сега веднага – и за в бъдеще. Това можеше да се избегне до някаква степен, ако правителството не беше се колебало толкова“, подчерта бившият финансов министър.

Според него трябва веднага да се подпомогнат бизнесите, които ще са най-засегнати от скъпото синьо гориво. „Това е работа на икономическото министерство, което говори с общи приказки, но досега не е направило нищо“, посочи Дянков.

„Ние вече сме въвлечени във война. На нас ни спряха газа. Правителството и парламентът трябва да са много по-решителни и да застанат на страната на Украйна. Няма място за колебливост от правителството. Нито от парламента. Крайно време е да покажем от коя страна сме, иначе само губим“, категоричен беше бившият вицепремиер.

На въпрос трябва ли да се изпрати военна помощ за Украйна, той заяви:“Всичко, което можем да направим за Украйна, трябва да го направим в този момент. Всичко, за което ни помоли Украйна, включително оръжие. Всичко в рамките на нашите възможности.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Цонева

Антоанета Цонева: България като член на НАТО трябва да брани свободата на Украйна

репортери

„Репортери без граници“: Хватката на властта над медиите отслабва