in ,

Задигнаха валута и бижута за 200 бона на Украински бежанци в Св. Влас

Значителна сума пари и скъпоценности са отнети при въоръжен грабеж от украински бежанци.

Става дума за престъпление в особено големи размери

– 65 хиляди евро, 10 хиляди лева, бижута от благороден метал със скъпоценни камъни, на стойност близо 30 хиляди щатски долара, както и мобилен телефон, който е закупен за близо 1800 долара. Общата стойност на предметите на посегателството възлиза на около 197 хиляди лева. Това съобщиха от прокуратурата в Бургас на брифинг заедно с областния директор на МВР, предаде DarikNews.bg.

Украинското семейство се е настанило на свободен наем в затворен комплекс в курорта „Свети Влас“,

като от съображения за сигурност не е кандидатствало за статут на временна закрила. Семейството се състои от 48-годишен мъж, жена на 32 години и 8-месечно бебе, заедно с възрастна жена, родственик на майката на детето, информира директорът на ОДМВР-Бургас.

След почукване по вратата на руски език се съобщава, че от поддръжката на хотела искат да влязат в стаята.

Вратата се отваря и две лица, едното с медицинска маска, нахлуват в стаята и завързват ръцете на мъжа, като настояват да им се предадат парите и ценностите, които се намират в стаята. След като всичко им е предадено, те се оттеглят, стана ясно от брифинга.

Възрастната жена и детето не са се намирали вътре по време на грабежа, уточниха още разследващите.

По-късно двамата извършители – молдовски граждани на 52 г. и на 43 г., са задържани.

Единият от тях е задържан във Велико Търново, а другият – в хотел в черноморския курорт Свети Влас. Предстои гледане на мярка за неотклонение. На лицата са повдигнати и предявени обвинения за извършен в съучастие въоръжен грабеж в особено големи размери.

Наказанието за подобно престъпление е лишаване от свобода от 15 до 20 години,

доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Очакват се данни за съдимостта на извършителите, обясниха още на брифинга.

Към момента двамата молдовци са задържани за до 72 часа. По-късно днес се очаква наблюдаващият прокурор да изготви и внесе искане за вземане мярка за неотклонение – задържане под стража и за двете лица.

Прокуратурата и МВР призоваха украинските бежанци да бъдат бдителни, особено в контекста на туристическия сезон.

„Към момента нямаме други потърпевши или извършители украински граждани – само дребни нарушения, тип пътни“, уточни още директорът на ОДМВР-Бургас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Украйна

Украйна обвини Русия в кражба на „стотици хиляди тонове“ зърно

Борисов

Борисов към управляващите: Затъвате все повече и повече