in ,

ЕС разкри първия удар на Русия във войната с Украйна

„Европейският съюз днес за първи път обвини директно Руската федерация за кибератака. Досега при подобни случаи казвахме, че ударът идва „от Русия”.

Това съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Той уточни, че час преди началото на войната в Украйна на 24 февруари Русия е предприела кибератака срещу Украйна, с която е увредила спътниковите връзки в международен мащаб и е улеснила последвалото нахлуване на руските войски.

„Това показва, че агресията се извършва на различни равнища, като едно от тях е дезинформацията”, подчерта Борел.

По неговите думи това, че към Русия не е била отправена покана за участие в днешната шеста дарителска конференция за Сирия в Брюксел не е било за сметка на резултатите от форума. Той отбеляза, че заради решението Русия да не присъства, ООН е оттеглила участието си като съорганизатор, макар да е била представена на високо равнище.

„Русия не бе представена, защото каним само партньорите, които имат истински интерес да допринасят за мира по света. Агресията срещу Украйна ясно показа, че Русия не споделя този интерес. ЕС ще продължи да отхвърля руската агресия срещу Украйна на всички международни срещи”, поясни Борел.

Той все пак изрази надежда Русия да не блокира в Съвета за сигурност на ООН решението да остане отворен единственият проход към Идлиб в Сирия, през който международната общност доставя помощи.

„Силно се надявам Русия да не наложи вето, защото това би поставило над един милион души в много тежко положение”, посочи Борел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Василев

Василев: До дни ще има антикризисна програма с помощи за хората и бизнеса

Петков

Петков: Енергийното сътрудничество между България и САЩ ще доведе до сигурност и диверсификация