in ,

Енергийната парламентарна комисия на извънредно заседание в Чирен

Енергийната парламентарна комисия заседава извънредно в Чирен, където е единственото газохранилище в България. В ефира на NOVA председателят на Комисията Радослав Рибарски, заяви че хранилището е запълнено на 20%.

Една от темите не е била количеството на газ в газохранилището, а това дали България е сред страните, до които „Газпром” е изпратил допълнителни указания за това как да се заплаща за руския газ.

В Чирен пристигнаха представители само на „Продължаваме Промяната”. Депутатите бяха посрещнати от изпълнителния директор на „Булгартрансгаз” Владимир Малинов.

Нивата на газ в хранилището в Чирен не будят притеснение, категоричен е изпълнителният директор на „Булгартрансгаз”.

„В хранилището има около 113 млн. куб. м газ или 21%. В сравнение с миналата година имаме с 6% повече. Считам, че към настоящия момент няма проблем”, заяви той.

В ефира на NOVA председателят на енергийната комисия в парламента обясни защо заедно с колегите му се събират в Чирен.

„За да видим как върви процесът на нагнетяване”, посочи Радослав Рибарски.

Синьото гориво в хранилището се изизползва само през зимния сезон. Така през идните месеци България ще разчита на сделката със Съединените щати, според която още през юни у нас се очакват 2 кораба с втечнен газ.

„Има различни видове кораби. Количествата, които могат да постъпят, са 2 танкера от 200 млн. куб. м. Тези 2 кораба и доставките от Азербайджан ще бъдат достатъчни, за да покрият нуждите ни за юни”, каза Малинов.

Управляващите коментираха и критиките на бизнеса, че увеличението на цената на газа влиза със задна дата, заради което търпят критики от работодателите. „Увеличението е базирано на подсигурените количества. Специално за този период трябваше да бъдат подсигурени доставките”, коментира Рибарски.

Засега остава неизвестно и името на американската фирма, която ще достави на страната ни количествата с втечнен газ за юни.

„Булгаргаз” е страна по договора и те знаят. Кой е намерил тази компания, как е станала тази договорка – не съм бил на тези преговори, нямам представа”, каза още той.

Въпросът кога България може напълно да се откаже от руския петрол, още няма окончателен отговор.

„Нужно е време. Други държави казват – година и половина. Трябва да се види колко е нужно за преоборудване. Отсрочката трябва да е както е за други държави – година и половина-две”, заяви Радослав Рибарски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

разследване

РАЗСЛЕДВАНЕ: Бивш шеф на „Пътна полиция“ е управлявал автомобил с незаконна шофьорска книжка

данъци

Най-необичайните данъци в историята