in ,

Експерт: Няма да се справим сами с „Газпром“

Няма да има скок от 35% на цената на газа през месец май. Това прогнозира вицепремиерът и финансов министър Асен Василев прогнозира. По думите му към момента правителството се опитва да направи така, че да получаваме азерския газ по оригиналния договор.
„В момента руският газ може да бъде компенсиран с азерския, ако има политическо съгласи Азербайджан да доставя 1 млрд. газ по други трасета независимо, че не работи тръбата в Комотини“, заяви енергийният експерт Димитър Иванов в студиото на „България сутрин“.

А като другата алтернатива посочи доставките на евтин втечнен газ.

„Байдън преди 2-3 седмици обеща да увеличи с 15 млрд. доставките на втечнен газ. Това също е политическо решение – тези 15 млрд. да бъдат по цени, които да не създават икономически натиск в Европа“, добави гостът.

Иванов е категоричен, че трябва единна и твърда позиция на Европа срещу газовото предизвикателство на Русия.

„Европа трябва да демонстрира твърда позиция – да постави ултиматум на Русия или да продължи договорите и да остави всякакви капризи на Путин, или да се прекрояват тежки мерки срещу руската икономика. Ние сами не бихме могли да проведем ефективни действия. Затова позицията на Европа трябва да се втвърди максимално“, подчерта експертът пред Bulgaria ON AIR.

В същото време беше категоричен, че ако не бъдат озаптени апетитите на търговците да правят свръхпечалба, цените на газа няма да паднат.

„Газовата война на Путин срещу Европа цели дестабилизация, икономически и социален упадък и караници в европейските страни. Трябва да се прегледат неговите приятели в Белград, Орбан, които получават доста по-евтин газ от България, което не е нормално, предвид, че минава през нашата страна“, заяви Иванов.

Той не изключва възможността руският газ отново да потече към България.

„Това може да стане, ако Путин види твърда политика през близките седмици – това означава каскада от мерки, но ние да не се боим, че ще останем без газ. Това става с диалог. Ако ние не говорим с „Газпром“, няма как да стане това. Диалогът е необходим. В Украйна се бият, но се водят и мирни преговори. Ние трябва да поставим условия, дори и ултимативни, че ако не възобновят доставките, еди какво си ще стане. И не само ние сами. Това трябва да бъде европейски отговор“, призова енергийният експерт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

"Азовстал"

След евакуацията: Русия поднови ударите срещу „Азовстал“

зеленски

Зеленски сигурен, че Украйна ще победи във войната: Да върнем своята земя и мира