in ,

Европа се готви за отказ от руски петрол от края на годината

 

От идната седмица страните членки започват да обсъждат въвеждането на шести пакет от санкции срещу Русия заради войната в Украйна, който Европейската комисия ще им предложи.

„Според запознати, Европейският съюз възнамерява да предложи забрана на руския петрол до края на годината, а преди това постепенно да въведе ограничения върху вноса му“, се казва в съобщението.

Износът на петрол и нефтени продукти за Европа представлява половината от руския експорт и задоволява 27% от потребностите на ЕС, цитира „Дневник“. „Нефтохим“ е една от европейските рафинерии, които използват руски петрол. Агенция Ройтерс пише, че 60% от петрола, използван в нея, е внос от Русия.
Освен това, според източници, ЕС също ще предложи да изключи повече банки в Русия и Беларус от международната платежна система SWIFT, включително най-голямата руска банка „Сбербанк“. Досега тя беше изключена от санкциите, тъй като през нея преминават плащанията за повечето енергийни доставки.

Ще бъдат предложени и ограничения за извършването на консултантски, на облачни услуги, както и за придобиването на недвижими имоти, съобщава „Блумбърг“.

ЕС вече наложи ембарго на вноса на руски въглища, което ще влезе в сила през август.

Шестият пакет от санкции ще бъде обсъден следващата седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

румен радев

Румен Радев: Да не търпим шарлатани да разпалват страстите на войната у нас

Българо-българската война