in ,

Доживотен затвор за руския войник, осъден за военни престъпления в Украйна

Съдът в Украйна осъди руския войник Вадим Шишимарин на доживотен затвор за военни престъпления по време на инвазията на Москва.

21-годишният сержант от руската армия Вадим Шишимарин призна, че е убил 62-годишен цивилен в първите дни на руската офанзива.

Попитан в съда дали е виновен за обвиненията, включително за военни престъпления и умишлено убийство, 21-годишният сержант Вадим Шишимарин от сибирския регион Иркутск отговори с „да“.

Прокурорите твърдят, че Шишимарин е командвал подразделение в танкова дивизия, когато на 28 февруари конвоят му е бил атакуван. Той и други четирима войници откраднали кола и докато пътували близо до село Чупаховка, срещнали 62-годишен мъж с велосипед.

Според прокурорите Шишимарин е получил заповед да убие цивилния и е използвал автомат Калашников за това.

По време на изслушването Шишимарин помоли за прошка вдовицата на убития от него украински гражданин.

21-годишният Вадим Шишимарин призна, че е застрелял 62-годишния Олександър Шелипов край северното село Чупахивка на 28 февруари, за да го спре да съобщи за кражба на кола.

„Знам, че няма да можете да ми простите, но въпреки това ви моля за прошка“, каза той на втория ден от процеса в Киев.

По-рано Кремъл изрази притеснението си във връзка с процеса срещу Вадим Шишимарин.

Това е първият процес за военни престъпления срещу руски военнослужещ, който участва в нахлуването в Украйна.

„Разбира се, че се притесняваме за съдбата на нашия гражданин, но, повтарям, ние нямаме възможност да защитим неговите интереси на място“, заяви на пресконференция говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Освен това Песков каза, че руските войници трябва да са нащрек за „терористични атаки“, след като назначения от Русия кмет на окупирания град Енергодар в Южна Украйна беше ранен при експлозия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

цистерна

Цистерна се обърна на АМ „Струма” (СНИМКИ)

24 май

България отбелязва 24 май