in ,

Джо Байдън: Няма да позволим това на Русия

Президентът на САЩ Джо Байдън предложи огромен пакет от 33 млрд. долара за въоръжаване и подкрепа на Украйна, като заяви, че „отстъплението“ пред Русия не е вариант за Запада, тъй като войната продължава вече трети месец.

В речта си в Белия дом Байдън изложи също предложенията си за нови закони, които да позволят използването на луксозни активи, отнети от руски олигарси в рамките на безпрецедентните санкции, за да се компенсира Украйна за разрушенията, нанесени от руската инвазия.

Байдън призна огромните разходи, свързани с подкрепата на САЩ за Украйна, но заяви, че няма друг реален избор.

„Цената на тази борба не е евтина. Но отстъплението пред агресията ще струва по-скъпо, ако позволим това да се случи“, каза президентът на САЩ.

Отразявайки мащаба на американската помощ за Украйна, която осакатява силно по-големите и тежко въоръжени руски сили, Байдън потвърди, че Съединените щати вече са изпратили 10 оръжия за унищожаване на танкове за всеки руски танк, навлязъл в Украйна.

Байдън отхвърли все по-ожесточените твърдения на руски официални лица и държавни медии, че Русия воюва със Запада.

„Ние не атакуваме Русия, ние помагаме на Украйна да се защити от руската агресия“, почерта президентът на САЩ.

Наричайки реториката в Москва за възможността за ядрена война признак на „отчаяние“, Байдън заяви, че „никой не бива да прави голословни коментари за използването на ядрени оръжия. Това е безотговорно.“

А след като руският държавен гигант „Газпром“ обяви, че спира да доставя природен газ за България и Полша, Байдън заяви, че Съединените щати работят за укрепване на европейските енергийни доставки.

„Няма да позволим на Русия да сплашва или изнудва, за да се измъкне от тези санкции. Няма да им позволим да използват своя нефт и газ, за да избегнат последствията от агресията си“, заяви Байдън.

От предложения пакет от 33 млрд. долара, 20 млрд. долара са предвидени за военна и друга помощ в областта на сигурността – оръжия и боеприпаси.

Други 8,5 млрд. долара икономическа помощ ще помогнат на правителството на Украйна да реагира на непосредствената криза, а около 3 млрд. долара са предложени за финансиране на хуманитарна помощ и за справяне с глобалния шок в цените на хранителните доставки в резултат на нападението на Русия срещу Украйна, която е основен износител на пшеница.

Предложеният пакет включва също така финансиране за справяне с икономическите смущения в САЩ и в други страни, като се започне от въздействието върху доставките на храни и се стигне до наличието на важни компоненти, използвани във високотехнологичното производство.

Конгресът трябва да одобри искането, но както от Републиканската, така и от Демократическата партия дадоха знаци, че са склонни да продължат да подкрепят Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Русия

Русия: Няма да използваме ядрени оръжия в Украйна

Борисов

Борисов: Коалицията вече се е разпаднала