in ,

Депутатите направиха стъпка към смяна на състава на антимонополната комисия

На първо четене комисията по икономическа политика и иновации прие промени в закона, внесен от депутати на управляващото мнозинство – „Продължаваме промяната“, „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, който предвижда намаляване на мандата на членовете на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК, наричана и антимонополна комисия) от седем на пет години. Предложението беше подкрепено и от „Възраждане“, а ГЕРБ-СДС и ДПС гласуваха „против“ и „въздържал се“.

С това на практика народните представители направиха първа стъпка към смяна на настоящия състав на КЗК, тъй като, ако проектът се приеме окончателно от Народното събрание, през 2023 г. ще се окаже с изтекъл мандат. През 2021 г., когато ГЕРБ бетонира сегашния състав, като увеличи мандата му на седем години, който иначе изтичаше през юни по-миналата година. В законопроекта пише и изрично, че до един месец след влизането му в сила Народното събрание трябва да избере нов състав на КЗК.

Десислава Трифонова от ГЕРБ-СДС по време на заседанието на комисията по икономическа политика и иновации обвини управляващите в „лов на вещици, понеже ние сме удължили мандата, вие сте го намалявате“. Председателят на комисията Мартин Димитров „Демократична България“ изрази съмнения в ефективността на работата на настоящия състав на антимонополната комисия, като посочи, че за предходна година КЗК е направила само една проверка на място, аргументирайки се с COVID кризата.

В предложенията на коалицията за промени в КЗК пише още, че се запазва броя на членовете на седем души, но заместник-председателите стават двама, съответно редовите членове се предвижда да са четирима. Запазва се изискването председателят да е юрист с най-малко десет години стаж, но се завишават изискванията към заместниците му. Предвижда се те да трябва да имат магистърска степен и да имат не по-малко от седем години стаж.

По идея Комисията за защита на конкуренцията трябва да контролира спазването на пазарните механизми. Работата на настоящия състав, чийто председател е Юлия Ненкова, майка на депутата от ГЕРБ-СДС Александър Ненков, беше критикувана от депутата от „БСП за България“ Крум Зарков през 2021 г. От трибуната на Народното събрание тогава той попита защо се удължава мандатът на състава – дали за работата им по пазара на горива, където проверките за картел не намериха сериозни нарушения, дали за отказите и позволенията им за придобиване на медии, дали за практиките им в областта на обществените поръчки, или за намесата им на пазара на детски играчки с проверката и глобата на веригата „Хиполенд“, след като нейният собственик подкрепи протестиращите срещу кабинета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

протест

Денков моли превозвачите да съобразят протестите си с матурите

Украйна

Пентагонът разкри списък с оръжията, доставяни на Украйна