in ,

Данаилов: Обсъжда се отстъпка при зареждане на до 50 литра гориво

Отстъпка от 25 стотинки на литър бензин и дизел ще получава всяко физическо лице при зареждане на автомобила си на бензиностанция. Отстъпката ще се получава директно всеки път при зареждане до 50 литра. Това е една от антикризисните мерки, които кабинетът обсъжда. Тя може да влезе в сила от юни, съобщи зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.

Запитан на колко зареждания ще имаме право, Данаилов отговори: „50 литра са достатъчно количество, което ще ви стигне за доста дълъг период. Към момента не се обсъждат други ограничения. Надяваме се още в рамките на този месец да изчистим всички детайли с търговците и това да стартира от следващия месец”.

По думите му схемата е подобна на компенсациите и помощите, които се получават за електроенергия.

Относно отпадането на акциза за електроенергията, метана и природния газ, той коментира: „Когато става въпрос за промяна в данъчното законодателство, трябва да се мине през уведомителен и разрешителен режим с ЕК. Това може да стане в рамките на няколко месеца. Документите за подаване на този вид уведомление са подготвени. Оптимистично е това да стане до около три месеца”, посочи

Данаилов коментира и новината, че премеирът Кирил Петков е договорил с вицепрезидента на САЩ Камала Харис доставки на втечнен газ към България на цени, по-ниски от тези на „Газпром“. „Работа по идеята за доставки на втечнен природен газ от САЩ започна още от февруари. Това е финализиране на проведените разговори през този период”, отбеляза той.

Според него конкретната цена зависи от много условия, включително как ще се извършва доставката. „В момента не разполагам с конкретика. Напълно е възможно цената да е по-ниска от тази на „Газпром”, защото тя е доста висока”, коментира Данаилов. И добави: „Цената на тръбния газ, когато се доставя на повече от 4000 км, със сигурност става достатъчно висока и може да бъде и по-висока от тази на втечнения природен газ”.

Запитан дали става въпрос за регулярни или временни доставки, той отговори: „По-скоро става въпрос за регулярни. Такава е и общата договореност между Джо Байдън и Урсула фон дер Лайен”.

„Уверени сме все пак и разчитаме, че връзката между България и Гърция ще стане в срок и ще задоволяваме голямо количество от нуждите си”, посочи зам.-министърът на енергетиката.

„Важно е да се знае, че трябва да вървим към намаляване на използването на природен газ и към нови технологии. Вместо да предъвкваме това България да стане газов хъб на Балканите, можем да станем водороден хъб, защото имаме всички условия това да се случи – имаме енергия от възобновяеми източници и достатъчно вода. Това е бъдещето”, категоричен бе той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Петков

В САЩ Петков договори газ, по-евтин от този на „Газпром“

газ

Украйна спира част от транзита на руски газ