in ,

Гърция преди и след еврото

И ако у нас еврото все още е план за бъдещето, Гърция няма собствена валута от вече над 20 години. Толкова изминаха откакто местната драхма остана в историята, а на нейно място беше въведено еврото. В южната ни съседка обаче трудно намират предимства за единната европейска валута.

В малкото градче Сидирокастро, на 15 км от границата с България, хората казват, че еврото е съсипало южната ни съседка.

“Първоначално не разбирахме какво значи промяната от драхма към евро. После разликата стана очевидна и я усетихме по най-лошия начин – чрез увеличение на цените. Бяхме много по-добре, защото живеехме по-добре”, спомня си жител на градчето.

Как ще се отрази приемането на еврото на пенсионерите

“Ситуацията стана много трагична. Всеки ден ние ставаме много по-бедни”, казва друга гражданка.

В Гърция си спомнят, че преди да приемат еврото кафето струвало 50 драхми, после станало 1 евро. Само че 1 евро се равнявало на 350 драхми, т.е кафето е поскъпнало седемкратно. Същото се случило и с почти всички стоки от първа необходимост.

В Сидирокастро хората разказват, че с драхми в джоба магазините са били пълни с клиенти, а в потребителската кошница не липсва нищо. При приемането на еврото обаче заплатите загубили стойността си и хората рязко намалили покупателната си стойност.

В Сидирокастро са убедени, че приемането на еврото е ход, който не е бил добре обмислен от правителството, а изчисленията как новата валута ще промени гръцките домакинства са били напълно погрешни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Херо

Историята на Н.Пр. Херо Мустафа – сбъднатата американска мечта

Караджов

Караджов: Очаквам „Хемус“ да бъде завършена през 2027 г.