in ,

ГЕРБ вече иска 24 май да е национален празник

Опозиционната ГЕРБ вече иска 24 май да бъде обявен за национален празник. Партията внася промяна за това в Кодекса на труда, съобщи народният представител от партията Красимир Вълчев.

Сега национален празник е 3 март, честван като Ден на Освобождението заради подписването на тази дата през 1878 г. на Санстефанския мирен договор между Турция и Русия. 24 май е официален празник, а преди две години, докато беше управляваща партия, ГЕРБ и нейният коалиционен партньор ВМРО смениха името на празника (Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност), но досега не са поставяли въпроса за обявяването му за национален.

Вълчев каза, че вчера всички са почувствали настроението на хората и са видели, че именно на 24 май по улиците на българските градове има „най-много хора, усмивки и цветя“. Колегата му Радослав Чолаков добави: „Българите вчера с особена тържественост показаха кой ден считат за национален празник“. По думите му, ако мерило за датата на националния празник трябва да е емоцията, която влага народът, то това безспорно е 24 май, защото „на никой друг ден народът не излиза тъй масово по улиците, децата не пеят и танцуват и всички са щастливи“.

Според Вълчев денят на националния празник „трябва да съдържа трансцедентна символика, която да пронизва обществената тъкан през поколенията и възпитава определени ценности и разбирания“, а 24 май е именно такава дата, несвързана с битки, кръвопролития и противопоставяне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Украйна

Фон дер Лайен предложи Украйна да се възстанови и със замразени руски активи

разследване

Разследват насилие над 12-годишно момиче в Свиленград