in ,

В САЩ Петков договори газ, по-евтин от този на „Газпром“

Петков договори с Камала Харис доставки на втечнен газ към България на цени, по-ниски от тези на „Газпром“. Доставките ще започнат от юни, съобщават от правителствената пресслужба.

Министър-председателят Кирил Петков проведе среща с американския вицепрезидент. В рамките на разговора им в Белия дом двамата са обсъдиха стратегическото партньорство между София и Вашингтон и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството.

Войната в Украйна също бе важна тема от срещата на Петков и Харис. Българският министър-председател посочи, че случващото се в Европа е ясен знак за необходимостта от ускорени и реални мерки в енергийната сфера. Харис поздрави България за решителните действия, с които отстоява своя енергиен суверенитет. От своя страна Петков посочи, че партньорството на София и Вашингтон е важна част от постигането на газова независимост на България, наред със солидарната подкрепа на ЕС.

По-рано във вторник министър-председателят проведе разговор и с държавния секретар Антъни Блинкен в Държавния департамент. Двамата обсъдиха възможностите за партньорство със САЩ за енергийна диверсификация на България и региона. Петков и Блинкен разговаряха за модернизацията на българските въоръжени сили, както и за стабилността и развитието на Западните Балкани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Петков

Петков: Енергийното сътрудничество между България и САЩ ще доведе до сигурност и диверсификация

гориво

Данаилов: Обсъжда се отстъпка при зареждане на до 50 литра гориво