in ,

В Германия ще пътуват за 9 евро на месец през лятото

От 23 май в Германия действа поредната антикризисна мярка, свързана с покачването на горивата.

Мярката е следната: плащаш 9 евро и ползваш целия градски транспорт, дори междуградските влакове и автобуси. Тя ще важи от 1 юни до края на август.

Сравнения на бива да се правят, но все пак е добре да знаем какво се случа по света. Иначе тази мярка ще струва на германското правителство 2,5 млрд. евро.

Тя копира идеята на Австрия, която от края на октомври 2021 г. въведе т. нар. „климатичен билет”. Идеята му е да помогне за сваляне на австрийците от колите и качването им на градския транспорт. Разликата е, че цената му не е толкова ниска (1095 евро на година или 821 евро на година за млади хора, възрастни хора и хора с увреждания). Но тук става въпрос за всякакъв вид градски и междуградски транспорт за година. За пътуващите постоянно хора това е наистина много ниска цена предвид доходите на австрийците.

Билетът в Германия разрешава на хората да използват всякакъв вид транспорт в цялата страна, включително автобуси, трамваи, метро (U-Bahn, S-Bahn), регионални влакове на Deutsche Bahn. Изключение правят транспортните услуги на дълги разстояние, като влакове ICE, IC и EC на Deutsche Bahn, FlixTrains и FlixBuses.

Но 9 евро месечно (билетът важи само в рамките на календарния месец, до края на август) е буквално без пари. В Берлин билет за градския транспорт е 3 евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Костадинов

Костадинов: Правителството да подаде оставка

ДСП

Депутат от ДПС: Кирил Петков заплаши, че ще ни „оправи“