in ,

ВСС увърта за отказа си български представители да разследват руските престъпления в Украйна

Висшият съдебен съвет увърта за отказа си да изпрати български представители, , които да участват в Международната комисия за документиране и установяване на военни престъпления в Украйна. Причината била липса на достатъчно информация, твърди представляващият ВСС Боян Магдалинчев.
Миналата седмица кадровият орган прие просто за сведение молбата на Полша и отказа да излъчи представители на българската съдебна власт за участие в Международна комисия за документиране и установяване на руските престъпления в Украйна.

„Въобще няма яснота, няма достатъчно информация какъв ще е статутът на комисията, какво ще прави, под чие ръководство, с какви задачи, какво ще се прави впоследствие“, обясни неубедително в ефира на Нова телевизия Магдалинчев.

Неясно остана обаче защо ВСС не е потърсил отговор на тези въпроси, преди да вземе своето решение.

„Идеята е да се създаде Международна комисия, в която да бъдат включени различни представители – лекари, криминолози, прокурори, юристи, полицейски служители и други експерти. ВСС не може да изпрати лекари и полицаи. Това е работа на други органи. ВСС може да изпрати техен представител“, заобяснява Магдалинчев и подчерта, че в Министерството на правосъдието също има много юристи

Когато ВСС взе решението по искането на Полша в четвъртък, правосъдният министър Надежда Йорданова отсъства от заседанието. Тя реагира ден по-късно, след като медиите писаха за решението на ВСС.

„Аз съм в недоумение, това е ценностен въпрос“, посочи тя. Според нея България трябва да допринесе и не може да остане безучастна, докато не бъдат разследвани всички военни престъпления и виновните не бъдат наказани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Олег

Руски магнат: Оцелях след левкемия, но Кремъл може да ме убие

Борисов

„Крадецът вика: „Дръжте крадеца!“: Петков обслужвал Путин. Борисов, не го ли обслужваше ти?