in ,

Василев за газа: С общи усилия можем да прекратим зависимостта веднъж завинаги

Ние се подготвяме за спиране на газа, защото виждаме историята и как се спира синьото гориво без причина. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по време на срещата в София, посветена на енергийната сигурност. По думите му регионът ни е добре позициониран за диверсификация.

„Имаме възможност да преместим 20 млрд. кубически метра от юг на север със съществуващата инфраструктура. Ако направим модернизация, количеството може да достигне до 25 млрд. кубически тона. България има скромни нужди – около 3 млрд.”, обясни още той.

По думите на Василев друга част от решението е да се разгледа производството на електроенергия от газ. „Там има потенциал за големи икономии. Трябва да се види какви са възможностите за малкомащабни модернизации на съществуващата инфраструктура за по-добър поток на електроенергия, газ и по-добро съхранение”, поясни вицепремиерът, предаде Нова.

По отношение на това дали можем да диверсифицираме, за да не сме толкова зависим от руски газ, той каза: „България направи това на 27 април. От 90% до 0% в рамките на ден”, подчерта Василев.

Той поясни още, че с общи усилия, със съществуващата инфраструктура, с малки модернизации и с обединени действия по линия на електроенергията, тръбопроводите и договорите, можем да диверсифицираме региона. „И веднъж завинаги да прекратим зависимостта”, заключи Василев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Петков

Петков горд: За пръв път България има толкова централна роля в енергийната сигурност на Югоизточна Европа

Костадинов

Костадинов: Въвеждане на еврото само след допитване до българския народ