in ,

Български изтребители оказаха помощ на пътнически самолет след сигнал за бомба на борда

В ранния следобед на 11 май дежурните изтребители от авиобаза „Граф Игнатиево“ са излетели, за да окажат помощ на пътнически самолет, за който имало сигнал за взривно устройство на борда.

При изпълнение на реална мисия по Air Policing българските летци поели контрола над гражданското въздухоплавателно средство от румънските си колеги, ескортирали го над територията на България и го предали на турските изтребители.

„Българските екипажи изпълниха всички процедури в съответствие с изискванията на националното и международното законодателство за контрол над въздухоплаването и охрана на въздушното пространство“, съобщават от Министерството на отбраната.

По-късно ескортираният пътнически самолет успешно кацнал в Истанбул, без последствия за пътниците и екипажа.

Министърът на отбраната Драгомир Заков също коментира случая.

„Това е стандартна процедура при затруднение с граждански полет. Притеснява ни, че подобни фалшиви сигнали зачестяват. Трябва да се опитаме да разберем защо се случва подобно нещо. Очевидно става дума за фалшиви сигнали, но сме длъжни да отреагираме”, каза той.

Заков присъства днес на заключителния етап на многонационалното учение „Trojan Footprint 22“ в района на учебно-тренировъчен комплекс „Црънча“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

съд

Задържаният за убийството на жена в София твърди, че не е виновен

НАТО

Лидерите на Финландия: Трябва незабавно да подадем молба за членство в НАТО