in ,

България на първо място в ЕС по брой украински бежанци с временна закрила

България вече е на първо място в ЕС по брой украински бежанци с временна закрила. Това обяви председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева на брифинг в Министерския съвет.

„Гражданите, които са напуснали Украйна заради войната, вече са над 6 милиона. Пристигналите у нас са 252 826. Към момента са останали 104 235 лица, които пребивават на територията на страната. Регистрираните с временна закрила към 12 май са 102 522-ма души. Сами разбирате, че вече приближаваме на 100% регистрирани по този аспект и страната излиза на първо място по брой регистрирани с временна закрила в държавите членки на ЕС”, уточни тя. И допълни, че от тях 52 000 са жени, а 40 658 – деца.

Към момента приоритет е интеграцията на бежанците в обществото, каза още Тошева.

Предвижда се до края на седмицата да бъде пусната специална дигитална платформа, в която ще се събират данни за това колко от украинските граждани имат намерение да останат у нас след 31 май. Екип от анкетьори ще помагат за събиране на информацията, поясни Тошева.

На брифинга стана ясно още, че след 31 май бежанците няма да се настаняват в хотели.

Зам.-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев увери, че до момента няма данни за случаи на трафик на хора сред украинските бежанци.

„За кратък период бяха обособени първоначални приемателни пунктове за временна регистрация. МВР оказва активно съдействие при транспортирането на украински граждани до местата за настаняване”, поясни той.

От Министерството на транспорта също увериха, че е създадена организация за безпроблемното превозване на украинските граждани до центровете за настаняване.

„Имаме готовност бежанците да бъдат извозени на групи, като първи ще са възрастните хора, после майките с деца и накрая всички останали. Няма да разделяме семейства”, увери зам.-министърът на транспорта Владимир Върбанов.

Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева изказа благодарности към всички хотелиери, които са приютили бягащи от войната. В момента 63 000 граждани са настанени в общо 1204 места за подслон.

Министерството на образованието също се грижи за украинците, увери дректорът на Дирекция „Приобщаващо образование“ Грета Ганчева. Тя обясни, че има ред, по който родителите могат да подават заявления в образователната система. Към момента 84 украински деца са записани в детски градини у нас. В българските училища учат 439 украинци. За тях е осигурено допълнително обучение по български език.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

министър

Сандов: Някои ТЕЦ-ове трябва да намалят работата си

Кралев

Красен Кралев към Кирил Петков: Цървулът си е цървул