in ,

България вече плаща 10% по-скъп газ

В момента България плаща с 10% по-скъп газ отпреди спирането на доставките от „Газпром“. Това се разбра от думите на енергийния министър Александър Николов пред Би Ти Ви. Той обаче уточни, че това сравнение е некоректно, защото е между цени по съществуващия договор, но при неподписан анекс от страна на България по него да плаща количествата в рубли. Уточни, че коректно сравнение ще бъде дадено на 4 май, когато се очаква КЕВР да обяви цената на газа за месеца.

В отговор на въпрос обяви, че при спирането на доставките, всички газови търговци са били уведомени, че могат да подадат оферти за доставка като не можа да уточни колко на брой са тези компании. Отхвърли обвиненията на ГЕРБ, лансирани по-рано през деня от няколко бивши министри от партията, че в момента България купува газ чрез посредника „МЕТ Енерджи“ – компанията, за която е работел назначеният от това правителство изп. директор на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов.

Николов отрече такава връзка и посочи, че която компания представи най-добра оферта, тя получава право да доставя за България. Попита дали трябва заради историята на един човек, да се изключват компании, или да не се избират хора, които са работили в сферата и са компетентни.

„Не бих казал, че „Мет енерджи“ има връзка с руски доставчик. Тя търгува с цяла Европа и не е работа на държавата да се намесва в корпоративни отношения. Не е вярно, че купуваме руски газ на по-високи цени. Какво щеше да стане, ако изобщо нямаше количества в България – щяхме ли да говорим за цена, или какво се случва, като няма газ“, попита риторично министърът.

След като по-рано днес се разбра, че в петък е бил назначен нов директор на НЕК, който, по думите на бившия министър на икономиката и енергетиката от ГЕРБ Делян Добрев идва от фирма, търгуваща с ток, Николов обясни, че това не е вярно. Посочи, че за да няма подобни внушения явно трябва да се назначат хора без никакъв опит. Увери, че назначението отговаря на всички изисквания на Закона за публичните предприятия, макар че не се е явил на конкурс за позицията. Пред БНТ Добрев определи назначението на Мартин Георгиев с това „да пуснете вълка в кошарата.“

„МЕТ енерджи трейдинг България“, в чието ръководство е бил Людмил Йоцов, е част от швейцарската група MET – близка до „Газпром“ компания с унгарски корени, швейцарска регистрация и бизнес в Югоизточна Европа, свързан именно с експанзията на газовите пазари. Тя е единствената друга компания, резервирала капацитет по трасето на „Турски поток“ през България.

На въпрос защо държавната „Булгаргаз“ също не е резервирал предварително капацитет министърът обясни, че това са огромни разходи в случая от парите на данъкоплатеца, които изчисли на около 200 млн. лв.

Обяви още, че България има пропуснати ползи от 370 млн. евро заради подписан от бившия директор на „Булгаргаз“ анекс през септември като самият Николов е освободен от поста зам.-министър на енергетиката през август. По-рано пак пред Би Ти Ви премиерът Кирил Петков обяви за подписан анекс през ноември, с който България едностранно се е отказала да внесе договорените количества газ от Азербайджан до юни.

Николов обясни, че ако този анекс не е бил подписан, цената на газа от 1 май е щяла да е по-ниска. Премиерът преди това обясни, че се водят разговори да се възстанови вносът на азерския газ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Борисов

„Крадецът вика: „Дръжте крадеца!“: Петков обслужвал Путин. Борисов, не го ли обслужваше ти?

Минчев

Никола Минчев: Няма опасност от разпадане на управляващата коалиция