in ,

Байдън се стреми да ограби Путин

Според хора, запознати със стратегията, администрацията на Байдън има план да ограби Владимир Путин от някои от най-добрите му новатори, като отмени някои визови изисквания за високообразовани руснаци, които искат да дойдат в САЩ.

Едно предложение, което Белият дом включи в последното си допълнително искане до Конгреса, е да отпадне правилото, според което руските специалисти, кандидатстващи за трудова виза, трябва да имат настоящ работодател.

То ще важи за руски граждани, които са получили магистърска или докторска степен по наука, технологии, инженерство или математика в САЩ или в чужбина, се посочва в предложението.

Говорител на Съвета за национална сигурност потвърди, че усилията имат за цел да отслабят високотехнологичните ресурси на Путин в краткосрочен план и да подкопаят руската иновационна база в дългосрочен план – както и да донесат полза за американската икономика и националната сигурност.

По-конкретно, администрацията на Байдън иска да улесни преместването в САЩ на руснаците от най-високо ниво с опит в полупроводниците, космическите технологии, киберсигурността, модерното производство, усъвършенстваните изчисления, ядреното инженерство, изкуствен интелект, технологии за ракетно задвижване и други специализирани научни области.

Служители на администрацията на Байдън заявиха, че са видели значителен брой висококвалифицирани технологични работници да бягат от Русия поради ограничените финансови възможности от санкциите, които САЩ и съюзниците наложиха след инвазията на Путин в Украйна.

Разпоредбата ще изтече след четири години. Няма да има промени в процеса на проверка, таксите или други правила в Закона за имиграцията и гражданството.

Руските професионалисти започнаха да напускат страната след началото на инвазията на 24 февруари.

Константин Сонин, икономист от Чикагския университет, туитира на 7 март „че повече от 200 000 души са избягали от Русия през последните 10 дни. Трагичното изселване, невиждано от век.”

В доклад на Интерфакс, цитирайки оценка на Руската асоциация за електронни комуникации, се казва, че между 70 000 и 100 000 специалисти по информационни технологии може да се опитат да емигрират през април.

САЩ и някои от техните съюзници от Групата на седемте също през последните седмици обсъждаха предоставянето на защитен статут на руски учени, включително тези, работещи в ЦЕРН, Европейската организация за ядрени изследвания.

ЦЕРН, който управлява най-голямата лаборатория по физика на елементарните частици, преустанови по-голямата част от работата си с Русия след началото на войната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

мастурбация

В Германия самозадоволяването се превръща в лукс

НАТО

Финландия обяви, че ще кандидатства за членство в НАТО