in ,

Байдън провъзгласи „нова ера“ в отношенията на САЩ със страните от АСЕАН

Американският президент Джо Байдън заяви, че първата среща на върха във Вашингтон с лидерите от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) бележи началото „на нова ера“ в отношенията между САЩ и 10-членната организация, предаде Ройтерс.

В обща „декларация за визията“ в 28 точки двете страните предприеха символична стъпка, както казват анализатори, ангажирайки се да повишат равнището на отношенията си от „стратегическо партньорство“ на „всестранно стратегическо партньорство“ през ноември.

Относно Украйна те потвърдиха позицията си за „зачитане на суверенитета, политическата независимост и териториалната й цялост“. Според регионален експерт тази формулировка стига по-далеч от предишните изявления на АСЕАН.

Декларацията не осъжда поименно Русия за нахлуването й в Украйна на 24 февруари.

Правителството на Байдън се надява тази среща да покаже, че САЩ остават фокусирани върху Индо-Тихоокеанския район и предизвикателството в дългосрочен план, което представлява Китай. Вашингтон разглежда Китай като главен конкурент на САЩ въпреки инвазията на Русия в Украйна. Американският президент се надяваше също да убеди държавите от АСЕАН да заемат по-твърда позиция за руската инвазия в Украйна.

„Голяма част от историята на нашия свят през следващите 50 години ще бъде написана в страните от АСЕАН, а отношенията ни с вас са бъдещето в следващите години и десетилетия“, заяви Байдън пред лидерите от Асоциацията. Той определи партньорството САЩ-АСЕАН като критично и обяви че двете страни поставят началото на нова ера в отношенията си.

В края на двудневната „специална среща на върха“ Байдън обяви, че номинира един от висшите си съветници по въпросите на националната сигурност – Йоханeс Ейбрамс – за посланик в АСЕАН, отбелязва Асошиейтед прес. Номинацията на Ейбрамс, която подлежи на утвърждаване в Сената, бе огласена, след като в четвъртък Белият дом обяви, че САЩ ще отпуснат над 150 милиона долара за нови проекти в областта на климата, морската и здравната инфраструктура в Югоизточна Азия.

В АСЕАН членуват Бруней, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Мианма, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

НАТО

Москва предупреди: Ще отвърнем, ако НАТО приближи ядрената си инфраструктура до границите на Русия

ТОЛ

Караджов: Не съм склонен на отстъпка за тол таксите